Brussel, Barcelona en binnenkort ook Breda? In veel Europese steden is de elektrische deelstep al op elke hoek te vinden. De gemeente Breda wil de step nu introduceren in Nederland, maar dat gaat niet nog zo makkelijk met de Nederlandse regelgeving.

Boaz Adank, wethouder in Breda, wil de stad mobieler en schoner maken. Een elektrische deelstep is volgens hem dé oplossing. Sinds 2017 hebben de Amerikaanse voertuigen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en inmiddels zijn de steps een wereldwijde miljardenbusiness. En die komt dus misschien naar Nederland.

Niet toegestaan

De Amerikaanse fabrikanten Lime en Bird zijn erg populair in Europa. Met dit laatste merk wil Breda gaan samenwerken. Door middel van een experiment van 6 maanden wil de wethouder Noord-Brabant laten kennismaken met de elektrische deelstep.

Wethouder Breda op step
Bron: EenVandaag
Wethouder Boaz Adank wil de deelstep invoeren

'Een toevoeging tussen de fietsers en voetgangers'

Het klinkt simpel: met de mobiele app zoek je een elektrische step in de buurt. Vervolgens scan je de QR-code op de step en rij je ermee weg. Aangekomen op de bestemming wordt de rit weer via de app beëindigd. Klaar voor de volgende gebruiker.

Iedere avond worden de steps van straat gehaald en worden ze opgeladen. Vervolgens staan ze de volgende ochtend weer om 7 uur op straat. Wereldwijd zijn de steps actief in meer dan 120 steden, waaronder Antwerpen en Parijs. Antwerpen telt momenteel zelfs 450 deelsteps.

Bijzondere scooterrichtlijn

Wethouder Adank wil met het deelstep-experiment de bewoners een laagdrempelige vorm van mobiliteit aanbieden. "In de stad zijn er vaak files en vertraging. Zo'n elektrische step zou een toevoeging zijn tussen de fietsers en voetgangers." Er is alleen een probleem: de elektrische step is niet toegestaan op de Nederlandse weg.

In Nederland geldt namelijk een afwijkende regelgeving. "In Nederland wordt de step door een soort van brommerrichtlijn geperst", legt Jacoba van Gastel uit, oprichtster van kennisplatform We All Wheel. "Dat is mank, want hierdoor moet een step aan dezelfde voorwaarde voldoen als een brommer. Een step lijkt niet eens op een brommer."

Geen aparte step voor de Nederlandse markt

Voordat de steps op de Bredase wegen mogen, moet Breda daarom nog wel toestemming krijgen van Minister Cora van Nieuwenhuizen. Adank hoopt samen met het ministerie een pilot te maken, waarin duidelijk wordt in welke omstandigheden de step veilig is.

"Daarnaast is er geen wereldwijde fabrikant die alleen voor de Nederlandse markt een aparte step wilt ontwikkelen", gaat Van Gastel verder. Ook in Breda moet de step aan deze technische eisen voldoen. "Het is nog maar de vraag of de step door deze wetgeving heen komt."

Rotzooi op straat

Daarnaast hoopt Van Gastel dat de gemeente Breda goed nadenkt over de manier waarop zij de deelsteps gaat organiseren. In enkele steden leidde het massale gebruik van E-steps tot overlast. De voertuigen worden bijvoorbeeld slordig achtergelaten of rijden te hard op drukke voetpaden. In sommige steden leidde het zelfs tot ongelukken.

Wethouder Adank is het met haar eens. "Ik wil dat de organisatie van de elektrische steps veilig gaat. Als de step wordt goedgekeurd, wil ik graag met de leveranciers praten over mogelijke oplossingen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat straks onze Boa's de steps moeten opruimen. Dan is de pilot voor mij niet geslaagd."

'Nederland is er klaar voor'

Wel zijn beiden ervan overtuigd dat Nederland klaar is voor het elektrische voertuig. "Ik begrijp dat de Nederlandse regelgeving wat strenger is. De veiligheid van zo'n voertuig is heel belangrijk. Een ongeluk zoals vorig jaar met de Stint wil je natuurlijk nooit meer. Veiligheid gaat boven alles", vindt van Gastel. "Maar Nederland is er klaar voor. We hebben zulke ruime fietspaden, dat is ideaal voor een elektrische step."

Ook de wethouder is optimistisch. "We wachten eerst het ministerie af, maar ik ben wel positief. Misschien komt er wel een dag dat heel Breda op een elektrische step rijdt."

info

Is een elektrische step duurzaam?

Uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwswebsite Quartz blijkt dat de elektrische step gemiddeld 28 dagen oud is, voordat deze van de weg wordt gehaald. Binnen die 28 dagen legden de steps gemiddeld 260 kilometer af, verdeeld over 92 ritten. De nieuwswebsite deed onderzoek naar 129 steps die vorig jaar augustus in Louisville werden geïntroduceerd. Zeven steps werden 60 dagen oud. De oudste step ging 112 dagen mee.

TV-reportage: Breda wil aan de deelstep, maar dat kan nog niet.