De grootste bankroof in Nederland ooit vond plaats in 1944, toen het eind van de Tweede Wereldoorlog in zicht was. De Nederlandse regering was niet alleen op de hoogte van de roof, ze gaf er zelfs schriftelijke toestemming voor. Deze historische gebeurtenis is nog zeer onbekend, daarom wordt er nu een theaterstuk van gemaakt.

Op 15 november 1944 overvallen twaalf jonge mannen het filiaal van De Nederlandsche Bank in Almelo. Derk Smoes leidt de club, hij had de tip gekregen dat er veel geld opgeslagen ligt in de kluis van het DNB-kantoor. Ze bedreigen de eerste bankbeambte Hendrik van Schooten en dwingen hem ze binnen te laten. De roof lukt en de buit is enorm: het lukt de bende om meer dan 46 miljoen gulden te verzamelen in dertien houten kisten. Geld dat anders was meegenomen door de Duitsers. De daders zijn gewone mannen uit de omgeving die het met minimale voorbereidingen en middelen lukt de Duitse bezetter voor gek te zetten.

Eerder al bracht RTV Oost een documentaire uit over de bankroof en er zijn zes tentoonstellingen in de regio. Theatermaker Laurens ten Den brengt de daad van verzet nu op het toneel. Nu kan het nog, straks is de generatie die het heeft meegemaakt er niet meer. Volgend jaar staat een speelfilm op de planning.

In EenVandaag een gesprek met Nico van Esmond, de zoon van de initiatiefnemer van de kraak Derk Snoes. Ook spreken we met Ad van Schooten, de zoon van bankbeambte Hendrik van Schooten, en met regisseur Laurens ten Den over de voorstelling die hij er over maakte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.