De NAVO vraagt Nederland te kijken naar een uitbreiding van de Missie in Kunduz. Zo zouden er meer rekruten kunnen worden opgeleid en andere taken kunnen worden uitgevoerd. Dat zegt de hoogste militair van de NAVO admiraal di Paola vanavond in een interview met EenVandaag.

VVD

De voorzitter van de militaire commissie van de NAVO, is vandaag op bezoek in Nederland voor een gesprek met de ministers Hillen en Rosenthal en generaal Van Uhm. De grootste regeringspartij de VVD steunt de oproep van de NAVO en wil dat de regering met een voorstel komt waarin trainers in Kunduz binnen het mandaat meer mogelijkheden krijgen om hun werk te doen.

Diversiteit

De NAVO topmilitair hoopt dat Nederland kan kijken of het meer kan doen in Kunduz. “Dat kan op geografisch vlak zijn, maar ook in de diversiteit van het trainen. Bijvoorbeeld in het trainen van militairen of meer doen aan mentoring. Maar de keuze is aan Nederland: uiteindelijk weet Nederland wat het kan bijdragen.”

Klauwen geld

De afgelopen maand zijn er militairen teruggekeerd naar Nederland vanwege een gebrek aan rekruten om op te leiden. De VVD wil echter graag dat de trainers in Kunduz aan het werk blijven, bijvoorbeeld door het aantrekken van rekruten uit andere provincies dan alleen Kunduz. Ook moeten er nieuwe taken bijkomen. Zoals bijvoorbeeld het trainen van een ‘border police’ of jonge officieren voor de politie. “De missie kost ons klauwen vol geld en wij willen dat er maximaal rendement uit wordt gehaald.” De VVD ziet graag een regeringsvoorstel komen waarin een verruiming van het takenpakket wordt voorgesteld.