Na de annexatie van de Krim door Rusland is Litouwen bezig om zijn leger in rap tempo op te bouwen. Het investeert fors in zijn defensiebudget en is internationaal druk bezig te waarschuwen voor Rusland: men is bang voor een Russische inval. Maar er zijn ook veel twijfels. Twijfels of Rusland wel echt een vijand is. 

Oefening aan grens

Op dit moment wordt er pal aan de Wit-Russische grens een grote NAVO-oefening gehouden, waar duizenden militairen uit verschillende NAVO-landen meedoen. En volgend jaar reist Nederland af om deel te nemen aan een legermacht dat Rusland moet afschrikken. De Litouwse soldaat Tomas doet ook mee. De vader van Tomas is Russisch, hij spreekt de taal zelf ook.

“Is Rusland wel de vijand?"

“We mogen van onze commandanten geen Russische muziek meer horen. Waarom zou je dat doen, dat is gewoon cultuur”. Er zijn onder sommige soldaten twijfels over de vijand tegen wie ze oefenen. “De politiek vindt Rusland een vijand. Ik weet niet of Rusland wel vijand is. Waarom is iedereen zo gefocust op Rusland?"

“We zijn nog maar 25 jaar vrij"

Andere Litouwers zijn doodsbang voor een mogelijke interventie van de Russen. Litouwen maakte zich in 1991 los van de Sovjet-Unie, toen het blok viel. Martynas, een inwoner van Vilnius met een eigen bedrijfje in de reclamebranche, meldde zich na de gebeurtenissen in Oekraïne aan bij de Riflemen Union. Dat is een vrijwilligersleger dat moet dienen als laatste defensie als het professionele leger verslagen wordt.

“We zijn nog maar 25 jaar vrij, ik heb me na de gebeurtenissen in Oekraïne aangemeld om mijn land te verdedigen als het nodig is”, zegt hij vanuit zijn appartementje in de hoofdstad. 

Vanavond in EenVandaag: overtuiging maar ook twijfels over het waarom en tegen wie Litouwen zich moet verdedigen.