De aanpak in het uitbannen van de Aziatische tijgermug in ons land schiet tekort. Dat stelt het platform Stop Invasieve Exoten. Met name de aanpak van bedrijven die de muggen (ongewild) importeren moet beter.

Tijgermuggen liften vaak mee in rubberbanden en bamboesierplanten. Daardoor worden ze geregeld bij bedrijven in Nederland aangetroffen; waaronder regelmatig bij een bandenimporteur in Lelystad. Tijdens een steekproef van de NVWA is er op 22 juni opnieuw een tijgermug aangetroffen in Lelystad. 

De tijgermug kan verschillende tropische infectieziektes overdragen, waaronder het zikavirus en knokkelkoorts. Het gevaar bestaat dat in Nederland ook mensen besmet raken.

Stop Invasieve Exoten wil nu dat minister Schippers harder gaat optreden tegen deze bedrijven.  ”De aanpak zit vol gaten,” meldt Wilfred Reinhold van het platform in het AD.

De aanpak van Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schiet tot op dit moment tekort vindt Reinhold. Hij is het wachten op concrete maatregelen beu en stapt daarom naar de rechter: “Als we de invoer laten doorgaan, gaat de tijgermug zich vroeg of laat in Nederland vestigen. Dan is het te laat.”

Vanavond is er een informatiebijeenkomst voor bezorgde bewoners in Lelystad, georganiseerd door de wijkraad Kustwijk. Verslaggever Marja Sol spreekt met Dick Komen, voorzitter van de wijkraad. Ook gaan we langs in het laboratorium van entomoloog Bart Knols in Wageningen.