Afgelopen week uitte een moeder van een verstandelijk gehandicapte jongen een noodkreet. Zij kan niet per volmacht voor haar zoon stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Reden: moeder en zoon wonen niet in dezelfde gemeente. 

Maaike Maring, de moeder in kwestie woont in de gemeente Tolbert. Haar zoon in een instelling in de stad Groningen. Belachelijk vindt Maring, want juist in een tijd van bezuinigingen op de gehandicaptenzorg moet de stem van haar zoon niet verloren gaan.

Buiten gemeente stemmen

Iederin, de organisatie voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke handicap, geeft Maring gelijk. Zij stellen dat ouders van verstandelijk beperkten buiten hun eigen gemeente moeten kunnen stemmen voor hun zoon of dochter.

Problemen

In Radio EenVandaag vertelt Gert Rebergen, interim-directeur bij Iederin, over de kwesties waar verstandelijk beperkten tegenaan lopen als zij willen stemmen. Zo is het voor fysiek gehandicapten wel mogelijk om samen met iemand een stemhokje in te gaan, maar voor verstandelijk beperkten niet.

Daarnaast legt Maaike Maring haar persoonlijke situatie uit. Ze stelt dat zij als moeder voor haar zoon wil stemmen en de volmacht uit principe liever niet overdraagt aan een hulpverlener die wél in de gemeente Groningen woont.