Welke erfenis laten poolonderzoekers Marc Cornelissen (46) en Philip de Roo (30) na? De twee waren samen op de Noordpool om daar onderzoek te doen naar de klimaatveranderingen, in het kader van de 'Last Ice Survey'. 

Het is opmerkelijk warm in het Noordpoolgebied en in zijn laatste audiobericht op soundcloud vertelt Cornelissen dat hij en De Roo in korte broek door de sneeuw lopen en ze in de verte iets zien wat op smeltend ijs lijkt. ‘Dit zou nog wel eens interessant kunnen gaan worden’, zijn Marc’s laatste woorden in dat allerlaatste bericht op 29 april. 

Een dag later zakt Marc door het ijs en verdrinkt. Philip probeert hem te redden maar verdrinkt ook. De hond werd bij de slee levend teruggevonden. Na een lange zoekactie is het lichaam van Marc Cornelissen nu teruggevonden, maar het lichaam van Philip de Roo is nog steeds zoek.

Mensenredder

De jonge klimaatonderzoeker Philip de Roo vierde op 11 april zijn 30e verjaardag op de Noordpool, het gebied dat al zijn hele leven als een magneet aan hem trekt. Al op zijn vijftiende vertrekt hij als WNF-ranger naar het poolgebied. Een uitzonderlijk mens, met een groot rechtvaardigheidsgevoel, en een mensenredder. In het groot, door onderzoek te willen doen naar de gevolgen van de klimaatveranderingen voor de mensheid. Maar ook in het klein, door letterlijk met gevaar voor eigen leven individuele mensen te redden. In 2009 redt hij in Apeldoorn een vrouw van de rails, die onwel was geworden, terwijl een trein op hen afdendert. Een actie waar hij de Carnegie medaille voor ontvangt, en een getuigschrift voor moedig gedrag.  EenVandaag spreekt met zijn goede vriend Diederik Veerman over het verschil dat Philip probeerde te maken en de leegte die hij nu achterlaat. 

Gedreven om de wereld te verbeteren

Ook spreken we op zowel radio als TV met vriend Wilco van Rooijen, die met Marc Cornelissen in 1997 tot de eerste Nederlanders behoort die het Noordpoolgebied bereiken en met Stella en Ellen Cornelissen, de zussen van Marc. Over hun broer die werd geboren op hun vader’s verjaardag, maar die niet alleen voor vader Cornelissen een groot kado bleek te zijn.  Ook Marc Cornelissen bleek vanaf kleins af aan gedreven om de wereld beter achter te laten dan hij hem aantrof. In EenVandaag proberen we een antwoord te vinden in hoeverre deze twee mannen daarin zijn geslaagd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.