
'Ik ga achter je familie aan': proftennissers steeds vaker door gokkers bedreigd
Na elke wedstrijd haatberichten en bedreigingen: het overkomt veel tennissers op hoog niveau. Maar social media verlaten, is eigenlijk ook geen optie. "Ik heb het nodig om mijn carrière op te bouwen."
De Franse tennisser Arthur Bouquier werd onlangs met de dood bedreigd door een gokker die veel geld op hem had ingezet. 'Al beland ik daardoor in de gevangenis, ik heb toch niets meer te verliezen', schreef de gokker naar Bouquier.
'Dit doet heel veel met je'
"Het zijn verschrikkelijke teksten. Stel je voor dat je die binnenkrijgt op je socials, of op een andere manier. Dat doet natuurlijk heel veel met je", zegt oud-proftennisser en technisch directeur bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) Jacco Eltingh. Hij vormde in de jaren 90 een succesvol tennisduo met collega Paul Haarhuis.
"Dat mensen een groot deel van hun spaargeld of misschien zelfs alles inzetten op jou, en het je vervolgens aanrekenen dat je niet wint, dat is gewoon heel vervelend. Dat kan niet."
Van social media af
Het enige wat je er als slachtoffer tegen kunt doen, denkt hij, is de berichten niet lezen. "Of je moet helemaal van social media afgaan, zodat ze je niet meer kunnen bereiken. Maar ja, dan vindt het nog steeds plaats natuurlijk."
Een nadeel aan die laatste stap is dat ook veel supporters zich op deze platforms bevinden, erkent de tennisser. "En het is een belangrijke manier om extra te verdienen met bijvoorbeeld sponsordeals."
Fanatieker en directer
Bedreigingen via onder andere social media zijn geen nieuw fenomeen, zegt Eltingh. "Maar de mensen die het doen, communiceren tegenwoordig wel fanatieker en directer. Dat maakt het zwaar voor de spelers die ermee geconfronteerd worden."
Toen Eltingh zelf op het hoogste niveau tenniste, bestonden social media nog nauwelijks. "Je kon toen nog niet zo makkelijk contact zoeken met een individu als nu", legt hij uit.
Volgens onderzoek van Threat Matrix samen met de grote tennisorganisaties, naar online misbruik tegen spelers en officials, blijkt dat van de bijna 2,5 miljoen bekeken berichten er 12.000 beledigend of bedreigend waren. Bijna de helft was afkomstig van gokkers.
Vijftien accounts overschreden de grens van strafbare bedreiging en zijn doorgegeven aan de politie. Via 52 accounts vond herhaald misbruik plaats. 26 daarvan zijn inmiddels geschorst.
'Instagram belangrijk'
Dat social media als Instagram belangrijk kunnen zijn voor je carrière, weet ook proftennisser Thijmen Loof (22). Hij staat nu op plek 244 van de wereldranglijst en werkt hard om de grandslamtoernooien te halen. Zijn Instagram-account, met foto's van hem op de tennisbaan, tijdens toernooien en samen met andere spelers, onderhoudt hij zorgvuldig.
"Ik probeer te laten zien waar ik mee bezig ben, zodat mensen een beeld van mij krijgen. Dat is belangrijk als je serieus genomen wilt worden." Maar hij kent ook de keerzijde van aanwezig zijn op social media. 'Ik hoop dat je sterft aan kanker' en 'Ik ga achter je familie aan en hoop dat je moeder overlijdt.' Het zijn een paar haatberichten die hij ontving.
'Hoe kun je zoiets zeggen?'
Loof verwijdert veel van de haatberichten meteen, maar sommige heeft hij nog op zijn telefoon staan. "Ik lees ze en denk: hoe kun je zoiets zeggen? Maar ik laat het niet echt binnenkomen. Ik ken die persoon niet. Hij weet niks van mij. Het raakt me dus niet diep. Ik denk dan vooral: wat een triest figuur. Maar ik weet ook dat er spelers zijn die er echt van slag van raken."
Als professioneel dubbelspeler is het voor Loof geen optie om zonder social media te spelen. "Ik heb het nodig om mijn carrière op te bouwen", legt hij uit.
Sponsoren aantrekken
Met zijn account probeert Loof sponsoren aan te trekken. Dat is waar hij uiteindelijk geld mee kan verdienen. "Bedrijven willen natuurlijk weten wie je bent. Ook mijn dubbelpartners zoek ik op via Instagram. Dan stuur ik iemand een berichtje met de vraag of hij op een bepaald toernooi met me wil samenspelen."
Dat kan niet met een anoniem account. "Dan denkt iemand: wie is dit? Je moet echt je gezicht laten zien, anders werkt het niet. Helaas komt die zichtbaarheid met een prijs."
'Serieus geld'
Ook Loofs tennismaatje Frank Jonker - nummer 43 van Nederland - maakt zich zorgen over de toenemende bedreigingen. "Er moet echt wat aan worden gedaan. Het gaat nu veel te makkelijk, mensen kunnen lekker vanaf hun telefoon alles sturen wat ze maar willen. Niemand die ze pakt. "
Het risico op matchfixing neemt toe door de bedreigingen, volgens Jonker. "Vooral in het lagere profcircuit. Voor de wedstrijd sturen ze dan al berichten aan spelers: 'Als je deze wedstrijd verliest, krijg je 10.000 euro'. Dat is serieus geld."
'Tennissers zijn kwetsbaar'
Waarom het juist tennissers zijn, die slachtoffer worden? Oud-profspeler Eltingh denkt dat dat komt doordat ze alleen of met z'n tweeën spelen. "Dat maakt ze kwetsbaarder dan een elftal voetballers." Niet dat gokken - zowel legaal als illegaal - daar niet gebeurt, benadrukt hij.
Het individuele karakter van tennis maakt spelers inderdaad kwetsbaar voor bedreigingen, bevestigt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers. "Je gokt niet op een team, maar op één speler. Als die niet presteert zoals verwacht, weet je precies op wie je je frustratie moet richten.". De tennissport is gevoelig voor manipulatie, vertelt ze: één speler kan een set verliezen waarop is ingezet, en toch de wedstrijd winnen."
Blijven melden
Als je als tennisser te maken krijgt met bedreigingen, is het belangrijk dat je dat meldt, zegt Eltingh. Leden van tennisbond KNLTB kunnen haatberichten of ander grensoverschrijdend gedrag melden via het vertrouwenspunt van de bond. Mannen kunnen zich daarnaast melden bij de Association of Tennis Professionals (ATP) en vrouwen bij de Women's Tennis Association (WTA).
"Melden is belangrijk, maar inmiddels gebeurt het zo frequent dat spelers denken: waarom zou ik het nog melden? Wat doen ze ermee?" Toch hoopt hij dat slachtoffers zich blijven melden. "Je hoopt namelijk toch dat je de mensen die dit op hun geweten hebben op een gegeven moment kunt pakken. Al blijft dat moeilijk."