Elke donderdag doet Monique van de Kerkhof vrijwilligerswerk op de woongroep van haar schoonvader, die dementie heeft. Dat ze nog niet gevaccineerd is, baart haar zorgen. "Ik weet niet of ik een gevaar ben voor de mensen die ik help."

Voor zorgorganisaties zijn vrijwilligers goud waard, maar toch stonden velen het afgelopen coronajaar noodgedwongen langs de zijlijn. Door de sluiting van instellingen, of omdat ze zelf bij een kwetsbare groep horen.

Waardevol werk

Monique is niet lang geleden juist begonnen met vrijwilligerswerk. "Ik kom hier iedere week als mantelzorger voor mijn schoonvader en op een gegeven bouwde ik ook een band op met andere bewoners." Dankzij haar achtergrond in de zorg, ligt het werk haar erg goed, vertelt ze. "Toen het weer kon, wilde ik een steentje bijdragen."

Zo werkte ze met ze een 'belevenistafel', waaraan ze met foto's en video's interactieve spelletjes speelt met de bewoners. "Het werk is ontzettend waardevol. Ik vind het heel bijzonder om op deze manier contact te maken met deze mensen en iets voor hen te kunnen doen."

Lees ook

Anderhalve meter onmogelijk

Wel merkt Monique dat anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. "Mensen reageren spontaan, pakken je vast, kussen je soms. Afstand kan je niet houden en dat wil ik ook niet. De bewoners zien of horen slecht en door het mondkapje is het sowieso al lastiger om contact te maken."

Nu alle ouderen en het meeste zorgpersoneel de eerste vaccinatie hebben gekregen, voelt Monique zich iets vrijer in het vrijwilligerswerk, maar toch blijft er iets knagen.

Extra maatregelen

"Minister Hugo de Jonge zei dat de schil rond de meeste kwetsbare als eerste beschermd zouden worden, dat is zeker niet het geval. Ik loop hier ook rond en ik weet niet of ik een groot risico ben." Al snapt ze dat de organisatie waar zij vrijwilligerswerk doet daar niks aan kan doen.

Daarnaast zorgt ze als mantelzorger ook nog voor haar eigen moeder. "Die was in eerste instantie niet blij dat ik zo vaak kwam, ze maakte zich zorgen over besmetting. Dus ik neem extra maatregelen, als ik hier ben geweest kom ik een paar dagen niet bij mij moeder."

Vaccinatiestrategie verandert niet

Brancheverening van zorginstellingen Actiz begrijpt de zorgen van Monique en andere vrijwilligers die nog niet zijn gevaccineerd, maar verwacht geen verandering van de vaccinatiestrategie.

"Een deel van de vrijwilligers ontving al een vaccinatie of zit gezien de leeftijd nu vooraan in lopende oproepen. Ook zijn vrijwilligers op sommige plekken al gevaccineerd in verpleeghuisorganisaties om verspilling van het vaccin te voorkomen", vertelt een woordvoerder. De branchevereniging hoopt dat veel vrijwilligers snel een vaccinatie krijgen.

audio-play
Vrijwilligers zijn belangrijk in de zorg, maar keren ze na Corona allemaal terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.