Inge (18) is een jonge mantelzorger. Ze heeft een moeder die bipolair is. De ene dag is ze somber, de andere dag vrolijk en energiek. "Wat het zwaar maakt, is het constant zorgen maken. Heeft ze haar pillen wel genomen? Wat als ze weer wordt opgenomen?"

"Ik ben toch 24 uur per dag met mijn moeder bezig", vertelt Inge. Ze is een van de jonge mantelzorgers in Nederland voor wie het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een landelijke campagne start, waar jonge mantelzorgers hun verhaal kwijt kunnen en bijvoorbeeld informatie kunnen krijgen.

'Ik had geen idee'

Inge was 14 toen ze op school werd gebeld door haar vader. Hij vertelde haar dat haar moeder was opgenomen op de psychiatrische afdeling in het ziekenhuis. "Ze had een time-out nodig, was de boodschap. Uiteindelijk werd het een gedwongen opname van bijna een jaar."

Inge meldde het bij haar mentrix, die haar doorverwees naar een vertrouwenspersoon. Die zorgde dat Inge bij een welzijnsorganisatie in Lelystad terecht kwam. "Daar kwam ik erachter dat ik jonge mantelzorger ben", vertelt Inge. Ik had geen idee. Toen ik acht was, is mijn moeder ook al eens opgenomen geweest. Ik had graag eerder willen weten dat ik mantelzorger ben."

'Vroeg volwassen'

Bij de term mantelzorg denk je al snel aan boodschappen doen of een wasje draaien. In het geval van jonge mantelzorgers zit het 'm meer in het feit dat de kinderen en de jongeren zich vaak voortdurend zorgen maken om hun familielid.

Het onbezonnen puberen is er dan vaak niet meer bij. Zo merkt ook Inge. "Ik heb het gevoel dat ik vroeg volwassen ben geworden."

info

Peiling en campagne

1 op de 4 kinderen tussen 4 en 24 heeft te maken met een ziek familielid. Uit een landelijke peiling blijkt dat driekwart van de jonge mantelzorgers van 12 - 24 jaar sinds de uitbraak van het corona-virus een (veel) grotere emotionele belasting ervaart. 60 procent geeft aan zelf meer zorg en aandacht te missen. Ook helpen 6 op de 10 respondenten meer mee in de zorg voor hun naaste. Ze willen weten hoe ze zich minder zorgen kunnen maken en hoe ze zelf meer aandacht en zorg kunnen krijgen. Op 1 juni start VWS een landelijke campagne 'Deel je zorg'. Inge is het gezicht van de campagne.

Kookgroep voor jonge mantelzorgers

Inge kreeg een mantelzorgconsulent toegewezen. "Dat is Liesbeth. Met haar kan ik goed praten. Ze kan goed advies geven en heeft een nuchtere blik. Met mijn vriendinnen heb ik het er ook wel over, maar die kiezen altijd meteen mijn kant. Liesbeth kan ook heel goed het perspectief van mijn vader schetsen."

Via Liesbeth komt Inge in een kookgroep terecht met andere jonge mantelzorgers. "Daar raakte ik al snel bevriend met een meisje die vlakbij bleek te wonen. Ze heeft een zusje met depressies dus dat is herkenbaar."

Extra zwaar door corona

Inge heeft nog een zusje van 15 en een broertje van 11 jaar oud. De coronacrisis maakt de zorg voor en de zorgen om haar moeder extra zwaar vertelt ze. "Ineens waren we allemaal hele dagen thuis. Mijn vader heeft onregelmatige werktijden en mijn moeder heeft een heel eigen ritme, met overdag rusten. Terwijl mijn broertje en zusje van alles voor school moesten doen."

Zelf zit Inge in haar eindexamenjaar en ze slaagt. "Dus ik had juist weinig te doen, want ook mijn baantje was gestopt. Dan zie je ineens veel duidelijk dat je moeder een hele dag niets zegt of zo, als ze somber is."

'Mijn moeder herinnert zich onze jeugd niet'

De moeder van Inge is behandeld met elektroshocks tegen haar depressies. Dat heeft geholpen, maar daardoor heeft ze wel veel last van geheugenverlies. "Ik zeg nooit 'weet je nog?'. Mijn moeder herinnert zich onze jeugd niet. Dat is heel gek."

Het mantelzorgen uit zich in het geval van Inge vooral in het vele zorgen maken om haar moeder en veel thuis willen zijn. "Wat het zwaar maakt, is het constant zorgen maken. Heeft ze haar pillen wel genomen? Wat als ze weer wordt opgenomen? Er zijn vaak ook wel meer spanningen in huis."

audio-play
Jonge mantelzorgers groeien op met een ziek of gehandicapt familielid. Door corona hebben ze het extra zwaar thuis. Vandaag start een campagne van VWS.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.