Het rommelt in de culturele wereld. Online voeren muzikanten, acteurs en presentatoren actie voor meer financiële steun. Minister Ingrid van Engelshoven zegt dat het kabinet alles doet om de sector te hulp te schieten. "Ik lig hier wakker van."

"Cultuur is geen hobby, maar van levensbelang." Dat is de kernboodschap van de online demonstratie Cultuur in Actie. Twaalf uur per dag, een week lang, voeren artiesten actie via een livestream.

Reddingsplan

Verantwoordelijk Minister van Engelshoven heeft alle begrip voor de actie, maar zegt dat de culturele sector bepaald niet aan haar lot wordt overgelaten. "We hebben 300 miljoen euro uitgegeven, maar nog veel meer dan dat. Er komt ook extra geld van de gemeenten. Het is een bloeiende sector die we niet laten vallen. We gaan kijken wat nodig is."

Het beeld dat de cultuur bij dit kabinet pas als laatste aan de beurt was als het om een reddingsplan ging, verwijst Engelshoven naar het rijk der fabelen."Ik heb er heel hard voor het gevochten. En laten we een ding niet vergeten. Dit is de eerste specifieke sector die een steunpakket krijgt. We steunen ze met harde euro's. "De bewindsvrouw snapt dat er altijd een roep is om meer geld en dat het niet voldoende is om alle problemen op te lossen. "Het zal nooit genoeg zijn om alle schade en omzetverlies ter vergoeden, daarvoor is deze crisis te groot.

Lees ook

Zuurstof van de samenleving

De minister vindt het heel goed dat de sector van zich afbijt en voor zich zelf opkomt. Het belang van cultuur staat wat haar betreft als een paal boven water. "Cultuur is essentiële zuurstof voor onze samenleving. En ik geloof dat we dat meer dan ooit allemaal met z'n allen ook gevoeld hebben. En ook economisch, bijna 4 procent van het Bruto Binnenland Product (BBP) wordt daar verdiend."

Gelukkig mogen bioscopen, theaters en musea vanaf morgen weer voorzichtig hun deuren open. Engelshoven hoopt dat dit de sector weer wat ademruimte en perspectief biedt. "Er zijn heel veel mogelijkheden, maar de harde waarheid is dat we niet heel snel weer volle theaters zullen hebben. Komende week gaan er in veel theaters weer voorstellingen spelen. We gaan weer stap voor stap open."

Lees ook

'Ik lig hier wakker van'

De kritiek op haar optreden, maar ook de harde klappen die er in de cultuursector vallen gaan haar niet in de koude kleren zitten. "Ja, hier lig ik s'nachts wakker. Ik ben aan het puzzelen in mijn hoofd, wat kan er wel, hoe kunnen we steunen? Mijn doel is echt om zoveel mogelijk makers weer aan het werk te helpen."

Binnen de sector zelf worden creatieve oplossingen bedacht om de schade te beperken. De minister moedigt mensen met creatieve oplossingen aan zich te melden om mee te denken. "Alle creatieve ideeën uit de sector zijn van harte welkom."

Minister Van Engelshoven reageert op de woede in de cultuursector.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.