Veel mensen zijn voorstander van een strenger immigratiebeleid in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 27.000 leden van het Opiniepanel. En dat zijn niet alleen kiezers die op rechtsere partijen stemmen.

Premier Rutte zei onlangs dat immigratie een speerpunt wordt bij de verkiezingen van 2021. Volgens kiezers zijn er belangrijkere thema's waar de politiek aandacht aan moet besteden, maar politici spraken zich de afgelopen weken wél volop uit over immigratie.

Werkvergunningen binnen Europa

Zo zei vicepremier Hugo de Jonge dat immigratie beperkt moet worden. Hij benoemde daarbij heel nadrukkelijk ook arbeidsmigranten uit Oost-Europese landen. Op dit moment mogen mensen in de meeste Europese landen vrij reizen en werken.

Eind 2019 pleitten de ChristenUnie en de SP al voor werkvergunningen binnen de Europese Unie. Een meerderheid (57 procent) is voorstander van zulke werkvergunningen. Bij bijna alle partijen is de grootste groep kiezers voor. PvdA- (48 procent) D66-kiezers (47 procent) zijn meer verdeeld en alleen GroenLinks-kiezers steunen het voorstel niet (33 procent).

Vraagtekens bij uitwerking

Arbeidsmigratie binnen de Europese Unie hoeft volgens veel kiezers niet geheel aan banden gelegd te worden: "Als ze nodig zijn, bijvoorbeeld in kassen, is het juist handig. Maar nu zijn het er teveel terwijl Nederlanders werkloos zijn. Daarom zijn werkvergunningen perfect."

Veel mensen zetten wel vraagtekens bij de uitwerking van dit plan. Ze denken dat het er niet gaat komen 'omdat het indruist tegen de kernwaarden van de EU', of omdat 'de Oost-Europese landen hier zeker tegen stemmen.' Ook zijn er mensen die het belangrijker vinden dat de lonen gelijk getrokken worden.

'Niet meewerken aan uitzetting moet strafbaar worden'

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan hun uitzetting, vervolgd moeten kunnen worden. Hoewel veel politici het hier niet mee eens zijn, steunen kiezers dit plan massaal: acht op de tien (78 procent) vinden dat het niet meewerken aan je uitzetting, bestraft moet worden. Kiezers van alle coalitiepartijen steunen dit plan.

Opnieuw steunen alleen GroenLinks-kiezers dat plan niet. Mensen die PvdA zouden stemmen, staan wel achter deze vorm van strafbaarstelling van illegaliteit. Opvallend, want in 2014 schrapten toenmalig coalitiepartners VVD en de PvdA het voorstel om illegaliteit strafbaar te stellen omdat de PvdA dat wilde. Wel schrijven veel kiezers dat vooral het aanpakken van landen die mensen weigeren, belangrijk is.

Oorlogsvluchtelingen welkom

Dat de meeste mensen een harder immigratiebeleid voorstaan, betekent niet dat oorlogsvluchtelingen niet welkom zijn. De meeste mensen (52 procent) zeggen dat zij altijd of in de meeste gevallen naar Nederland mogen komen. Kiezers van alle coalitiepartijen vinden dit. Dit percentage is sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis in 2015 vrijwel gelijk gebleven.

Vicepremier Hugo de Jonge zei dat immigratie beperkt moet worden, en dat vastgelegd moet worden hoeveel immigranten er elk jaar worden toegelaten. Tweederde (64 procent) steunt dat idee.

audio-play
Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
audio-play
Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek onder het Opiniepanel is gehouden van 23 tot en met 27 januari 2020. Aan het onderzoek deden ruim 27.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.