Er dreigt een nieuwe vluchtelingenstroom vanuit Syrië. Vanwege zware bombardementen in de regio Idlib zijn er in korte tijd honderdduizend mensen op de vlucht geslagen. In dit gebied zouden zich ook nog een flink aantal Nederlandse Syriëgangers bevinden.

De afgelopen week zijn er in de provincie Idlib zware aanvallen uitgevoerd door zowel het Russische als Syrische leger. Er wordt zo zwaar gebombardeerd omdat Idlib het laatste gebied in Syrië is dat nog voor een deel in handen is van rebellen. Vanwege de bombardementen is de vluchtelingenstroom in rap tempo opgelopen. President Erdogan van Turkije waarschuwt voor een nieuwe migratiecrisis vergelijkbaar met de situatie in 2015.

Nieuwe vluchtelingenstroom

Volgens Rehana Zawar die actief is als hulpverlener in de regio Noordwest-Syrië, zal het aantal vluchtelingen snel nog veel verder oplopen als de gevechten aanhouden. Zawar is directeur van het International Rescue Committee, een partner-organisatie van stichting Vluchteling. "In dat geval kunnen er de komende weken zelfs een miljoen mensen op de vlucht slaan. Dat zou de grootste vluchtelingenstroom zijn sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, nu acht jaar geleden."

De nieuwe vluchtelingenstroom biedt ook een mogelijkheid voor Nederlandse Syriëgangers om met de vluchtelingenstroom terug te keren naar Europa. Volgens oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen wonen er zeker dertig Nederlandse jihadisten in de omgeving van Idlib, die er veelal met hun vrouwen en kinderen zijn neergestreken. "Het zijn voornamelijk Nederlands-Marrokaanse jongens die al jaren geleden zijn uitgereisd om te vechten voor het kalifaat."

120 Nederlandse Syriëgangers

Uit de recente cijfers van het AIVD blijkt dat er op dit moment nog 120 Nederlandse uitreizigers in Syrië verblijven, het meerendeel daarvan zit in Syrisch-Koerdische kampen of in detentie. Maar de AIVD stelt ook dat nog altijd een groep van 35 Nederlandse Syriëgangers zich begeeft in het noordwesten van Syrië. Onder hen is vermoedelijk ook Victor Droste, met wie EenVandaag eerder sprak vanuit Syrië.

Lees ook

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie aan EenVandaag weten dat er geen contact is met de Syriëgangers die mogelijk nog in Idlib verblijven: "We gaan niet naar onveilig gebied en onderhouden geen contact met uitreizigers. Als zij wensen terug te keren naar Nederland, moeten ze op eigen initiatief naar een Nederlandse diplomatieke post zien te komen. Bij aankomst in Nederland worden ze aangehouden in verband met de verdenking van een terroristisch misdrijf. Het OM besluit over vervolging."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.