In het centrum van Amsterdam zijn 130 klimaatactivisten aangehouden die de Blauwbrug blokkeerden. De betogers horen bij de actiegroep Extinction Rebellion, die al de hele week actievoert in de hoofdstad. Wie zijn deze klimaatactivisten?

Het is niet de eerste actie waarbij betogers van Exctinction Rebellion in Nederland betrokken zijn. Eerder deze week werd het verkeer in de Amsterdamse ochtendspits lamgelegd. De klimaatactivisten van Extinction Rebellion pakken hun acties groot en grondig aan getuige de snel groeiende aanhang.

info

Wat is Extinction Rebellion?

Extinction Rebellion organiseert sinds 2018 veel grotere acties in Engeland en Duitsland en zegt inmiddels in meer dan 70 landen actief te zijn. De beweging heeft drie eisen: de overheid moet de 'klimaatnoodtoestand' uitroepen, de CO2-uitstoot veel sneller dan nu terugdringen en een 'burgerberaad' betrekken bij nieuw te nemen maatregelen.

Actievoerders bereiden zich voor op een actie Amsterdam

'Ik wil mensen waarschuwen voor een ecologische ramp'

Onder de nieuwkomers zijn veel twintigers. Aan de vooravond van de tweede grote actie in Amsterdam volgen ze onder het genot van een kop soep workshops in burgerlijke ongehoorzaamheid bij de Ceuvel in Amsterdam-Noord. Sommige klimaatrebellen zien eruit als beroepsactivisten, andere nieuwkomers ogen wat onwennig. Ook trekt Extinction Rebellion mensen aan die nog nooit demonstreerden.

"Ik was een van de eersten die hier begon", zegt Daan van Vrede, die de beweging leerde kennen in Engeland. "Een half jaar geleden ben ik afgestudeerd maar ik ben bewust niet fulltime gaan werken. Ik wil een bijdrage leveren, ik wil mensen waarschuwen voor een ecologische ramp."

Geheime appgroepen

Ook het internet speelt een grote rol in de mobilisatie van de klimaatactivisten. Media-coördinator Egbert Born zit zelf in alle appgroepen van XR, zoals ze zichzelf noemen. Hij krijgt soms wel 1000 WhatsApp-berichten per dag. Volgens hem zit de politie er ook tussen. "Misschien zijn er zelfs informanten bij deze fysieke voorbereiding in de Ceuvel, want we kunnen niet alles online melden. Soms weet ik zelf niet eens waar onze acties zijn", lacht hij.

Waar het vrijwilligersteam tijdelijk huist om alle sociale media te verzorgen moet ook geheim blijven, al is het maar omdat het bedrijf dat de ruimte aanbiedt anoniem wil blijven. "Dit doen we dus niet om het klassieke vijandbeeld in stand te houden van traditionele actievoerders. Want dat zijn we niet", stelt Egbert. Zelf is hij nog niet gearresteerd: "Ik sta er alleen bij om de filmpjes te maken."

Media-coördinator Egbert Born en workshopbegeleider Linda Moerland

Bezorgde burgers

Een van de workshopbegeleiders in burgerlijke ongehoorzaamheid is Linda Moerland. "Ik geen echte activist, ik wil niet dat mensen ons in hokjes plaatsen", zegt Moerland.

"Activist dekt de lading ook niet. De mensen hier zijn bezorgde burgers, geen activisten. We doen ook meer dan 'swarms' organiseren (een plotse en snelle verkeersblokkade, red.), dat maakt onze movement anders en inclusiever", vertelt Moerland.

Geen centrale aansturing

Er is bewust geen centrale aansturing, dat past niet bij het karakter van de organisatie en dat maakt het voor politie en autoriteiten lastig om met de arrestatie van een paar kopstukken de acties te stoppen. Maar er is wel een duidelijke structuur.

Ook in Amsterdam-Noord is de voertaal Engels. De nieuwe deelnemers weten dat ze luidkeels de boodschap van de organisatie moeten herhalen zodat het door de ruimte galmt en iedereen het hoort: "The briefing will start at 17:30!"

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.