Jesse van Schaik is geen groentje waar het gaat om actievoeren. Ze is opgegroeid in een activistisch nest en loopt nu mee met de March for Future, van Wageningen naar Den Haag. Er moet wat haar betreft snel wat veranderen. "We hebben geen tijd."

Ze heeft het van geen vreemde. Haar vader is actief voor Teachers for Climate en haar moeder werkte bij Milieudefensie. En zelf zit ze ook bepaald niet stil. Ze richtte de Amsterdamse tak van Fridays for Future op, de organisatie die is opgericht door de wereldberoemde 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg.

'Soms raak ik mensen'

Ze doet het graag, actievoeren. En het liefst zou ze al haar tijd eraan besteden, maar Jesse is nog leerplichtig. Op het Lumion in Amsterdam volgt zij een traject waarbij ze versneld eindexamen kan doen voor een vwo-diploma. "Ik wil het liefst zo snel mogelijk van school om fulltime de barricades op te gaan", zegt ze bevlogen. Want voor Jesse is het zonneklaar: haar toekomst staat ernstig onder druk.

Het is geen makkelijke rol, die van klimaatactiviste, vertelt ze. "Mensen snappen mij niet. 'Waarom voer je actie?', zeggen ze dan." De reacties zijn verschillend. "Sommigen zeggen, dat is leuk. Anderen snappen het totaal niet", vertelt ze. "Ik leg het ze wel uit, het interesseert ze niet. Dat is jammer. Soms raak ik mensen wel."

'Staken voor loon mag wel'

Haar vader Frank van Schaik ziet in zijn rol als leraar Nederlands waarom er naar zijn mening zo'n beperkt bewustzijn is. "Het curriculum is wat klimaatzaken betreft heel beperkt op scholen, dat is zorgelijk. Het is onze rol, wij zijn het onderwijs. De wetenschap trekt aan alle bellen, maar de scholen zijn bang voor politiek", vertelt hij.

"De discussie is gepolitiseerd, maar er is rond de klimaatkwestie geen rechts of links", verduidelijkt hij. "Er is discussie of leraren wel mogen staken voor het klimaat. Dit is heel gek want staken voor meer loon mag wel."

Lees ook

Een grote vervuiler als Shell, die zit gewoon aan tafel en máákt het klimaatbeleid.

Lees ook

Week lang actievoeren

Om te zorgen dat ze gezien en gehoord wordt loopt Jesse -met toestemming van haar ouders en school- in de aanloop naar de landelijke klimaatstaking mee met de March for Future. Samen met vier andere jonge vrouwen loopt Jesse in een week van Wageningen naar Den Haag. Ze leggen dagelijks te voet ongeveer 20 kilometer af.

Elke middag gaan ze zoveel mogelijk in gesprek met lokale actievoerders of maatschappelijke organisaties. Ze slapen bij vrijwilligers. Jesse vindt het mooi dat ze nu echt een week lang actie kan voeren. "Ik wil het gevoel hebben dat we er écht voor gaan en er alles uithalen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.