Honderden klimaatactivisten bezetten sinds vanmorgen vroeg de Stadhouderskade in Amsterdam, ter hoogte van het Rijksmuseum. Omdat het blokkeren van de weg verboden is, worden betogers weggehaald door de politie.

De betogers maken deel uit van de wereldwijde beweging Extinction Rebellion. Naast het protest in Amsterdam wordt onder meer gedemonstreerd in Londen, Parijs, Berlijn en Australië. De politie van Amsterdam meldde maandagochtend om 11.00 uur dat er meer dan 50 demonstranten zijn aangehouden rondom het Rijksmuseum.

1: Betogers in het donker

Foto1
Bron: ANP

Nog voor zonsopkomst, rond 05.00 uur maandagochtend, waren er al honderden demonstranten op de been in Amsterdam.

2: Tenten voor het Rijksmuseum

foto2
Bron: ANP

Demonstranten hebben tenten opgezet, omdat ze van plan zijn om een week te blijven. Een deel van de demonstranten is inmiddels verkast naar het Museumplein, waar verder gedemonstreerd mag worden.

3: 'Opstand voor het leven'

foto3
Bron: ANP

De wereldwijde beweging Extinction Rebellion noemt de demonstratie 'een opstand voor het leven'. De activisten schrijven op de website: 'We zijn hard op weg naar onomkeerbare, catastrofale klimaatverandering en massa-uitsterving.'

4: Inhaken

foto4
Bron: ANP

De demonstranten liggen ingehaakt, zodat ze moeilijker uit elkaar zijn te halen door de politie.

5: Het middaguur

foto5
Bron: ANP

Omstreeks 12.00 uur blokkeren nog steeds honderden demonstranten de Stadhouderskade. Al liggend in elkaar gehaakt, blijven de demonstranten zingen.

6: Arresteerbaar en niet-arresteerbaar

foto6
Bron: ANP

De aanhoudingen zullen de klimaatactivisten niet verbazen, want op hun website schrijven ze dat er 'arresteerbare en niet-arresteerbare' activiteiten bij de demonstratieweek. Ook de blokkade werd al aangekondigd online.

7: Handleiding 'Wat te doen bij arrestatie?'

foto7
Bron: ANP

Ondanks dat de politie vanaf 09.00 uur demonstranten aanhoudt en in busjes stopt, komen er ook weer nieuwe activisten bij. De demonstranten konden vooraf workshops en trainingen volgen over wat ze moesten doen bij arrestatie, blokkades, etc.

8: Planten in de frontlinie

Foto 8
Bron: ANP

Een opvallend tafereel van links naar rechts: de ME, een paar planten en honderden klimaatactivisten.

9: Slaapspullen mee

foto9
Bron: ANP

Niet alle activisten doen actief mee aan de blokkade op straat.