Het is zo goed als uitgesloten dat grote banken na de Brexit hun activiteiten van Londen naar Amsterdam verplaatsen zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), tegen EenVandaag.
‘Voor veel bedrijven zijn we een uitstekende poort naar Europa, maar het grote centrum van zakenbankieren wordt Amsterdam niet.’ Nederland heeft een soberder beloningsbeleid voor banken en verzekeraars dan andere landen en dat zullen bedrijven meenemen in hun afweging, stelt Buijink.
Rondom het referendum over de Brexit zeiden veel Britse bedrijven en financiële instellingen te denken over een verplaatsing naar een ander land om binnen de Europese Unie te kunnen blijven opereren. Zo zouden de grote banken BNP Paribas, Morgan Stanley en JP Morgan een verhuizing overwegen.
De gemeente Amsterdam en het agentschap dat buitenlandse bedrijven naar Nederland probeert te halen (NFIA) gaven deze week aan extra mensen in te zetten om, nadat de Britten kozen voor een Brexit, ondernemingen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar ons land te lokken.
De Vereniging van Banken is daarbij sceptisch over de rol die Amsterdam kan gaan spelen voor zakenbanken. ‘Ik denk niet dat wij hier de Zuidas zullen zien veranderen in Canary Wharf. De torens blijven hier een stukje lager.’
Het strenge Nederlandse beloningsbeleid dat de bedrijven zou kunnen afschrikken beschouwt Buijink als een voldongen feit. ‘Het is een politiek besluit geweest, maatschappelijk breed gedragen, dus dat moeten we accepteren.’
Bartjan Zoetmulder, partner en fiscalist bij Loyens & Loeff, bevestigt dat Nederland niet hoeft te verwachten dat financiële instellingen naar ons land komen. “Het is misschien banaal, maar ons bonusplafond is voor bedrijven reden om zich in een ander land te vestigen.” De fiscalist ziet wel mogelijkheden om hoofdkantoren van multinationals naar Nederland te halen.
Hoewel Nederland misschien niet aantrekkelijk is voor zakenbanken stelt belastingspecialist Dennis Vermeulen dat Britse MKB’ers wel al daadwerkeljk bezig zijn met een verplaatsing naar Nederland. Hij zag in zijn bedrijf INCO Business Group de interesse vanuit ondernemend VK voor het vestigen in Nederland de laatse maand stijgen met 100%. “Vorig jaar waren er helemaal geen aanmeldingen en de afgelopen maand zijn we wel honderd keer gebeld”. Hij heeft zelfs al voor de eerste bedrijven de opdacht binnen om de verhuizing in gang te zetten.
EenVandaag stelt deze heren aan de Zuidas de vraag: komen de Britten?
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.