Newcastle upon Tyne, een typische havenstad in het noordoosten van Engeland. Terwijl de hele regio daar in ruime meerderheid (58%) tegen de EU stemde, wilde Newcastle erin blijven (50,7).

De vreemde eend in de bijt dus. Reden: de aanwezigheid van twee universiteiten en dus veel jonge mensen. Uit de uitkomsten van het referendum blijkt dat de tegenstelling tussen jong en oud erg groot is. De nieuwe generatie wilde erin blijven, terwijl de oude generatie eruit wilde.

EenVandaag bezoekt Newcastle en hoopt een antwoord te krijgen hoe het komt dat de kloof tussen jong en oud zo groot is. Verslaggever Maaike Kempes bezoekt ouderen op de bowls baan. En een bezoek aan de grainger markthal, waar jonge ondernemers hun handel hebben opgezet.

Op Twitter was deze afbeeldingen de afgelopen dagen een hit. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger het percentage dat 'Leave' stemde:

In Radio EenVandaag: de 'Regrexit'

Er is intussen veel onrust bij de Conservatieven: wie volgt David Cameron op? En waar is hij trouwens? Maar ook binnen de Labour-partij is niks meer vanzelfsprekend. Verschillende Labour-promintenten roepen hun leider Jeremy Corbyn op te vertrekken omdat  hij zich onvoldoende heeft ingezet om Europa neer te zetten als een betrouwbare club. 

Vanavond is er in de Tweede Kamer een debat over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie en morgen begint de EU-top in Brussel. En alles staat in het teken van de chaos die de Brexit heeft veroorzaakt. Diederik Samsom, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid en Kees Boonman, onze politiek commentator, net terug uit Londen, zijn te gast in Radio EenVandaag. 

De Regrexit, de Rebrexit, de Premain: veel Britten hebben inmiddels spijt van hun stem om de EU te verlaten. Een petitie voor een nieuw Brits referendum is inmiddels al door meer dan 3 en een half miljoen mensen ondertekend.

Het lijkt er toch op dat Europa een warm bad is waar ze te snel uit zijn gestapt. Het is voor velen als een relatie die te snel beëindigd is. De relatie was misschien niet perfect, de liefde was wat bekoeld, maar wel een betrouwbare partner. Hoe zou u uw relatie met Europa beschrijven?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. Mischa Blok bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? U kunt reageren via de Radio 1 app, via het mailformulier op eenvandaag.nl óf twitter mee met #sportzomer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.