VNO-NCW is 'redelijk gerust' over de invoering van een avondklok voor ondernemers. "Maar tussen neus en lippen door werd in de persconferentie duidelijk dat de maatregelen langer gaan duren. Dat is uitzichtloos voor ondernemers", zegt Ingrid Thijssen.
In een gesprek met minister Ferd Grapperhaus is voorzitter van VNO-NCW, Ingrid Thijssen, vanmiddag bijgepraat over hoe een avondklok eruit zal gaan zien voor ondernemers als die wordt ingevoerd. "Ploegendiensten, bevoorrading, bezorgers en distributiecentra kunnen doorwerken", vertelt ze.
Werkgevers regelen wie de straat op mag
Tijssen vindt het ook goed om te horen dat de verantwoordelijkheid bij de werkgevers ligt om te bepalen wie er de straat op mag. Het wordt volgens haar een behoorlijke klus om werknemers te voorzien van een werkgeversverklaring, maar onhaalbaar is het niet.
"Het is werkbaar, maar natuurlijk wel een logistieke operatie. Duizenden brieven om te zorgen dat je medewerkers toch naar buiten kunnen tijdens de avondklok."
Uitzichtloos
Wel is Thijssen bang dat de huidige maatregelen langer gaan duren dan dat gezegd werd in de persconferentie. "Tussen neus en lippen kwam ter sprake dat waarschijnlijk de maatregelen toch langer gaan duren dan tot 9 februari. De situatie voor ondernemers is uitzichtloos."
"Zij leggen al maanden vanuit het geld in hun bedrijf bij, en daar teren zij ook op in om de boel overeind te houden. Maar ook vaak vanuit hun privégeld en pensioenpotten. Daar moet dus een heel goed steunpakket tegenover staan", omschrijft Thijssen de situatie van ondernemers.
'Steunpakket komt er'
Thijssen is vandaag in gesprek het kabinet over de steunpakketten voor ondernemers. Ze wil laten weten dat ondernemers niet eindeloos kunnen blijven putten uit privé geld en pensioenpotten. "We hebben gezegd dat het 'interen' afgelopen moet zijn. We gaan straks in gesprek met beide ministers. Er is begrip vanuit het kabinet, ze willen niet dat ondernemers vlak voor de finish omvallen. Ik ben heel benieuwd waar ze mee gaan komen."
Volgens politiek commentator Joost Vullings komt dat steunpakket er sowieso. "Morgen wordt er een steunpakket bekend gemaakt, maar of dat voldoende is, is de vraag. Honderd procent vergoeding wordt lastig voor het kabinet en dat is pijnlijk voor veel ondernemers. Maar de portemonnee van het kabinet gaat wijder open. Ze snappen dat ondernemers die al maandenlang met weinig of geen omzet zitten, door hun financiële reserves heen zijn. Het kabinet snapt dat ze meer geld moeten uitgeven aan vaste kosten van ondernemers en dat ze het zonder inkomensondersteuning niet gaan redden."
'Enige die het echt voelen'
"Eigenlijk zijn zij de enige die de crisis echt financieel in hun portemonnee voelen. Daar moet begrip en oog voor zijn", zegt Thijssen over de ondernemers en werkgevers.
"Ik denk dat iedereen zich goed moet realiseren dat er bij ondernemers ook sprake is van een sociaal drama. Spaarpotten voor de kinderen zijn uitgeput, pensioenpotten zijn leeg gemaakt. Het gaat vaak om het levenswerk van ondernemers", zegt ze.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.