Vanaf 1 juni moet iedereen in Nederland verplicht een mondkapje dragen bij gebruik van het openbaar vervoer. Dit levert een nieuwe uitdaging op, want wat voor mondkapje moet je gaan dragen? En gaat het dragen van zo'n mondkapje uiteindelijk ook wennen?
Al is het verplicht dragen van mondkapjes nu alleen nog maar aangekondigd voor in het openbaar vervoer, het is toch een flinke aanpassing voor mensen. Van mondkapjes wordt vaak gezegd dat ze niet fijn zitten. Vooral voor brildragers, van wie de brillen beslaan door de warme lucht, is het geen pretje.
'Het went nooit'
Cindy Huijgen is correspondent in China en draagt al een mondkapje sinds eind januari. "Ik heb het idee dat het nooit went", zegt ze. Waar Cindy woont moest je in eerste instantie ook een mondkapje op bij het sporten. "Je ademhaling wordt dan echt behoorlijk beperkt. Je krijgt gewoon minder zuurstof binnen, dat merk je duidelijk. En als je dan inademt trekt hij naar je mond toe."
In haar omgeving ziet Cindy dat het aanhoudende ongemak van het dragen van een mondkapje steeds vaker zorgt dat mensen zich niet meer aan de regels houden. "Aan het begin voelde het minder vervelend omdat de temperatuur toen ook een stuk lager was. Vorige week was het boven de 30 graden en toen zag je best veel Chinezen die geen mondkapje droegen, of hem onder hun kin hadden."
Je krijgt er puistjes van
"Aan het begin was de angst voor het virus ook veel groter", zegt Cindy. "Dus toen wilden mensen zelf ook graag een mondkapje dragen. Nu hebben mensen meer het idee dat het geen zin meer heeft, omdat het gevaar toch een beetje geweken is."
En dan is er nog een heel vervelend ongemak bij het dragen van de mondkapjes. "Mijn vriendinnen en ik merken heel erg dat je er puistjes van krijgt op je gezicht. Iedereen die ik daarover spreek is dat ook helemaal zat." Waar Cindy woont zijn de clubs en restaurants wel open, ook hier zijn de mondkapjes vaste kost. "Als ik nu uitga draag ik wel make-up, maar daarna kun je je mondkapje wel weggooien."
Het is zaak om vol te houden
Iemand die het dragen van mondkapjes ook al langer gewend is, is Gaby Kuivenhoven. Ze is röntgenlaborant in het ziekenhuis en moest dus altijd al weleens mondkapjes dragen voor haar werk. "Steeds vaker een mondkapje moeten dragen door corona was aan het begin toch wel even wennen, ook voor ons", vertelt ze. "Maar naarmate je eraan gewend raakt en zodra je weet hoe het gaat voelen, dan wordt het wel steeds makkelijker."
Gaby legt uit dat het hierbij ook veel uitmaakt wat voor soort mondkapje je gebruikt. "Een FFP2-masker wordt veel warmer dan een chirurgisch masker. Aan het begin kun je dan denken: oei, dit is warm, en ik kan niet goed ademen. Dan is het zaak om vol te houden. Je blaast warme lucht tegen het masker aan en dat voel je. Vooral voor mensen die al sneller benauwd zijn is het wel echt even wennen."
Mondkapjes als uitlaatklep voor creativiteit
Er ontstaan ook initiatieven van mensen die mondkapjes maken met leuke printjes. "Leuk dat iedereen daar creatief mee om kan gaan", zegt Gaby. "Mits mensen de juiste materialen gebruiken, en niet een dun kanten stofje als basislaag gebruiken", lacht ze. "Maar verder, waarom niet?"
In de omgeving van China-correspondent Cindy zijn mensen niet vaak creatief met mondkapjes. "Er zijn wel mondkapjes met een logo erop, maar dat zie je echt niet vaak. Dat is er echt een op de honderd. De meeste mensen hebben gewoon een standaard blauw, chirurgisch mondkapje. Dat zijn natuurlijk ook het goedkoopst."
Lees ook
Niet eten en drinken
"Voor een overgroot gedeelte van de mensen zal het gewoon wennen zijn, het is iets dat erbij gaat horen", zegt Gaby. Maar dat ze het masker bijna niet meer voelt zitten, is ook overtrokken. "Elke keer bij het opzetten lijk ik het toch weer anders te doen, dan zit hij weer niet helemaal lekker en moet ik hem weer verplaatsen."
Daarnaast is er nog een andere bron van ongemak, waardoor je je dag misschien iets strakker moet inplannen dan je gewend bent. "Als je het masker op hebt, kun je dus niet eten en drinken. Dus dat moet je dan van tevoren bedenken, in de tram kan dat nu niet."
Aanpassen met een paperclip
Cindy en Gaby zijn het over een ding helemaal eens: de mondkapjes die achter je hoofd gaan zijn veel fijner dan degenen die je met elastiekjes aan je oren vastmaakt. "Daar zijn ook allerlei trucjes op te bedenken", legt Gaby uit. "Als je een mondkapje hebt met elastiekjes om je oren kun je deze bijvoorbeeld met een paperclip achterop je hoofd aan elkaar maken."
Het is vooral belangrijk dat je het mondkapje goed aanpast aan je eigen behoeften. Gaby legt uit dat iedere persoon een andere vorm hoofd heeft, en dat het daar vanaf hangt of het mondkapje goed zit. "Daar moet iedereen mee gaan experimenteren. Investeer dus ook niet meteen in het duurste mondkapje, kijk eerst wat goed voor je zit en wat werkt."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.