'Tramschutter' Gökmen T. moet zich vandaag in het openbaar voor de rechter verantwoorden voor de aanslag in de tram in Utrecht ruim drie maanden geleden, waarbij vier doden vielen. Tot nu toe is nog steeds onduidelijk waarom hij de aanslag pleegde.
'Ik heb meteen de politie gebeld'
Dat is precies wat Angelique deed. De 47-jarige vrouw schrok enorm toen ze de naam en foto van Gökmen T. herkende. Het was de man die ervan verdacht wordt haar in juli 2017 te hebben verkracht. "Ik heb meteen de politie gebeld. Ik was doodsbang", zei ze diezelfde dag nog in het Algemeen Dagblad. Ook noemde ze T. 'knettergek, een drugsgebruiker'.
Twee weken eerder zou deze verkrachtingszaak dienen. Maar drie dagen voor die zitting werd zijn voorlopige hechtenis onder voorwaarden geschorst. De voorwaarde was dat T. zou hebben toegezegd mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, zo blijkt uit stukken van de rechtbank.
Crimineel verleden
De verkrachting is niet het enige waarvan T. werd verdacht. Op dezelfde dag dat hij had moeten voorkomen voor de verkrachtingszaak van Angelique werd hij tot 2 weken celstraf en een week voorwaardelijk veroordeeld voor winkeldiefstal. Een dag later kwam daar een celstraf van 4 maanden bij voor een inbraak op 13 september 2018. Deze veroordelingen zijn overigens nog niet definitief.
In 2014 werd hij veroordeeld toen hij onder invloed van alcohol had geschoten met een vuurwapen in de wijk Kanaleneiland. Ook probeerde hij in te breken in een vrachtwagen. Beide gevallen leidden tot een straf van 150 dagen, waarvan 49 voorwaardelijk. In augustus 2011 viel hij een verslaggeefster van de website GeenStijl lastig.
Motief nog altijd onduidelijk
Gökmen T. wordt nu door het Openbaar Ministerie verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch motief. Tijdens zijn verhoor heeft hij toegegeven dat hij op 18 maart het vuur heeft geopend in een tram die bij het 24 Oktoberplein reed. Drie slachtoffers overleden ter plekke, een vierde slachtoffer overleed 10 dagen later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Ook raakten meerdere mensen gewond.
Wat het motief is geweest van T. is nog altijd onduidelijk. In de media verschenen verschillende verhalen over zijn privé-omstandigheden. Zo zou hij schulden hebben en kampen met een drugsverslaving. In een interview in de Turkse krant Kakar zegt zijn vader dat hij al 11 jaar geen contact meer heeft met zijn zoon uit zijn eerste huwelijk. De vader stelt dat zijn zoon 'ervoor moet boeten als hij de dader is'.
'Als het moet tegen zijn wil naar de zitting'
Tijdens de zitting van vandaag wordt het onderzoek naar T. besproken en gekeken hoe de zaak verder behandeld zal worden. T. liet in de aanloop naar het proces al weten niet meer samen te willen werken met zijn advocaat en zijn eigen verdediging te voeren.
Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels ook erkend dat er problemen zijn rond zijn verdediging. Afgelopen week verplichtte de rechtbank dat Gökmen T. tegen zijn zin naar de zitting te komen. De voorzitter van de rechtbank heeft een zogenoemd 'bevel tot verschijning in persoon' afgegeven. "Als het moet wordt hij tegen zijn zin naar die zitting gebracht", zegt de rechtbank.
Confronteren met het leed
Sébas Diekstra is advocaat van de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur. Hij is opgelucht over het besluit van de rechtbank: "Deze beslissing van de rechtbank is naar de mening van mijn cliënt terecht en de enige juiste beslissing."
"Daarnaast wil de vader van Roos de man die zijn dochter dood zou hebben geschoten die eerste zitting in de ogen kunnen kijken en hem confronteren met het leed dat de nabestaanden van Roos is aangedaan."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.