Uit onderzoek van EenVandaag onder leden van het Opiniepanel blijkt dat de meeste ouders vertrouwen hebben in informatie van instanties als het RIVM over kindervaccinaties, maar dat velen wel het gevoel hebben dat ze niet alles te horen krijgen.

Ook Marijke Popma twijfelde lange tijd. Toen haar twee kinderen net geboren waren, had ze grote aarzelingen: wel of niet vaccineren?

Blijvende twijfels

"De ingrediënten die in zo'n vaccinatie zitten, om die meteen al in te spuiten in zo'n heel klein, net pasgeboren baby'tje, waarbij het immuunsysteem nog bij lange na niet op orde is, daar had ik twijfels over", legt ze uit.

In overleg met het consultatiebureau werden haar kinderen in hun eerste levensjaar niet gevaccineerd, daarna kregen ze wel alle prikken. Maar Marijke twijfelt nog steeds: "Ik denk dat het komt doordat als ik vragen of zorgen heb, en ik dan naar het RIVM toega, ik daar dan gewoon geen duidelijk antwoord op krijg."

Met vragen naar RIVM

Zo had ze bijvoorbeeld een keer vragen over kinkhoest, vertelt de moeder. "Er stond een tabel op hun website met als kop dat gevaccineerde kinderen minder schade hadden van kinkhoest dan ongevaccineerde kinderen. Alleen, volgens mij, als ik die staafdiagram zag, dan zaten er veel te veel variabelen in."

Omdat Marijke niet medisch geschoold is, besloot ze met haar vragen naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te stappen. "Zo van: 'Goh, willen jullie samen met mij dat grafiekje lezen? Want ik begrijp het niet.'"

'De zorgen zijn er wél'

"Toen kreeg ik eerst te horen dat degene die het grafiekje had gemaakt er niet meer werkte", blikt ze terug. "Pas toen het ik 2 jaar later nog een keer vroeg kreeg ik een, soort van, heel dik medisch onderzoeksrapport toegestuurd. Waar ik natuurlijk ook niet echt iets van snapte."

Marijke vindt dat instanties als het RIVM niet genoeg uitleg geven bij vragen van ouders en te weinig openheid geven, bijvoorbeeld over de risico's van het vaccineren van kinderen. "Het kan zijn dat er geen risico's zijn, dat kan ook", zegt ze. "Maar de zorgen hierover, die zijn er wél."

Gevoel niet alles te horen krijgen

EenVandaag deed samen met LINDA. onderzoek onder bijna 5.000 ouders in het Opiniepanel met kinderen tot 10 jaar. Tot die leeftijd krijgen kinderen namelijk inentingen in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma.

De meeste ouders (63 procent) geven aan vertrouwen te hebben in de informatie die instanties als het RIVM en de GGD geven, 1 op de 8 (12 procent) heeft weinig vertrouwen. Uit het onderzoek blijkt verder dat veel ouders het gevoel hebben dat ze niet alles te horen krijgen.

'Dan maar zelf googelen'

Veel ouders gaan dan zelf googelen, op zoek naar informatie over de vaccins. Het overgrote deel van hen haalt hun informatie bij het RIVM, de GGD, het consultatiebureau of bij experts als huisartsen. Een derde raadpleegt websites die uitgesproken kritisch staan tegenover kindervaccinaties, een kwart bezoekt andere sites over dit thema.

Ook Marijke besloot zelf op zoek te gaan naar informatie. "Al googelend kom je natuurlijk bij de websites van mensen die kritisch staan tegenover het vaccineren. Die geven, vind ik, hele duidelijke uitleg", zegt ze. "Maar ik wil dat ook graag checken bij het RIVM, van: 'Wat zij zeggen: klopt dat? Want ik ken die mensen niet.'"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.