Een vaccinatieplicht, een verplicht vaccinatieconsult met voorlichting en desnoods korten op de kinderbijslag: veel mensen wil dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen neemt om de vaccinatiegraad hoog te houden.

EenVandaag en LINDA.nl peilden onder ruim 32.000 mensen verschillende maatregelen die het percentage gevaccineerden omhoog moeten krijgen.

Driekwart vindt het verplichten van een vaccinatieconsult zoals in Duitsland, waarbij ouders dan voorlichting krijgen een goed idee. Acht op de tien (82 procent) vinden dat crèches kinderen moeten kunnen weigeren die niet gevaccineerd zijn.

Lees ook

Ouders van niet-gevaccineerde kinderen korten op de kinderbijslag kan rekenen op 55 procent steun. 61 procent vindt het een goed plan om niet-gevaccineerde kinderen pas op hun vijfde, als de leerplicht ingaat, naar de basisschool te laten gaan.

Zolang het gevaar bestaat dat ongevaccineerde kinderen anderen besmetten, zou het verplicht moeten worden om je te vaccineren.

Ouders minder enthousiast

Het beeld is anders als je kijkt naar de ouders met kinderen tot en met 9 jaar. Onder hen is minder animo voor maatregelen. Zes op de tien ouders vinden dan wel dat crèches niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren en een kleine meerderheid is voor een verplicht vaccinatieconsult, maar voor maatregelen als 'alle vaccinaties verplichten', 'korten op de kinderbijslag' en 'niet-gevaccineerde kinderen later naar de basisschool sturen', is geen steun.

Lees ook

Weinig vertrouwen in informatie RIVM

Opvallend is dat een grote groep ouders (60 procent) in het onderzoek aangeeft op zijn minst te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD geven over vaccinaties. Veel ouders noemen de informatie onduidelijk en eenzijdig, en vragen zich af of alle informatie over bijwerkingen wel gedeeld wordt. Iemand zegt: "De informatie die ze verstrekken vertrouw ik wel. Er ontbreekt echter een heleboel informatie. Het voelt als: 'wij van Wc-eend, raden Wc-eend aan'."

Ook zetten ze vaak hun vraagtekens bij de rol van de farmaceutische industrie. Zo zegt een deelnemer aan het onderzoek: "Bijna uitsluitend worden we geïnformeerd door onderzoeken die gefinancierd zijn door de farmaceutische industrie, die al zo vaak bewezen met onderzoek rommelt."

Lees ook

'De tijd dat mensen blindelings op overheidsinformatie vertrouwen is voorbij'

Veel ouders geven aan zelf aanvullende informatie te zoeken over de vaccins. Bijvoorbeeld op de website van het RIVM, maar ook bij een (huis)arts en een derde heeft websites als 'kritisch prikken' bezocht.

Veel vragen die ouders hebben worden niet beantwoord en dus gaan ze zelf op zoek naar die antwoorden, vaak met meer verwarring en twijfel tot gevolg.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 32.291 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 27 mei tot en met 3 juni 2019. Er deden ook 4.847 ouders mee met kind(eren) tot en met 9 jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.