Ventilatie en het coronavirus zijn al een tijd lang onderwerp van discussie. Nu we midden in een hittegolf zitten is het actueler dan ooit. Want is het nog wel verstandig om thuis je airco aan te zetten? Ventilatiedeskundige Peter Uges geeft advies.
Eerder deze week bleek nog dat bij een grote corona-uitbraak in een verpleeghuis de ventilatie een van de oorzaken was. In de airco van de gemeenschappelijke huiskamers werden virusdeeltjes gevonden. Het roept de vraag op wat verstandig is om zelf te doen.
Verse lucht het meest belangrijk
"Ja en nee", zo antwoordt Uges op de vraag of de airco aanzetten nu een goed idee is. "Een airco gebruiken mag, zolang je het huis maar goed ventileert. Ventileren met 100 procent buitenlucht is belangrijk om corona buiten de deur te houden. Dus haal verse buitenlucht naar binnen en voer de oude lucht af." De beste ventilatie is een automatische verse-luchttoevoer. In nieuwe huizen wordt vaak automatisch lucht afgevoerd en aangevoerd. In oudere huizen is er alleen luchtafvoer. Open dan de ventilatieroosters om verse lucht naar binnen te brengen.
"Men moet met een airco in een gemeenschappelijke ruimte kiezen tussen twee kwaden", legt Uges uit. "Niet koelen waardoor het in de ruimte erg warm wordt. Of wel koelen waardoor virusdeeltjes mogelijk worden verspreid. Beiden wil je niet: het is een duivels dilemma."
Twee typen airco's
Voor in huis zijn dit de twee meest voorkomende airco's die je kunt kopen:
- Een vaste airco, ook wel split airco, bestaat vaak uit twee units die je permanent in huis plaatst. Er is een buitenunit en een binnenunit, die met elkaar verbonden zijn via koelleidingen. In de buitenunit zit koelmiddel waardoor er warmte vrijkomt. "Deze airconditioning is zonder meer toepasbaar, alleen je moet je goed realiseren: hij hangt in huis en recirculeert de binnenlucht", vertelt Uges. "Hij doet niets anders dan de ruimte koelen en de luchttemperatuur die er is naar beneden brengen."
- Een mobiele airco is voorzien van een afvoerslang. Deze airco is makkelijk te installeren en verplaats je snel. Je stopt de stekker in het stopcontact, hangt de slang uit het raam en stelt de juiste temperatuur in voor verkoeling. Volgens Uges is dit de betere optie in coronatijd. "Het kleine voordeel van een mobiele airco met afvoerslang, is dat hij lucht uit de ruimte haalt om te koelen. Deze warme lucht gaat naar buiten, waardoor je ook een beperkte luchtverversing krijgt."
Geen airco, maar een corona-risico
Uges ziet geen problemen met bovenstaande airco's, "Airco's die gebaseerd zijn op de echte koeltechniek zijn prima. Waarbij een interne koelmachine de warmte naar buiten afvoert of waarbij je het koeltechnisch gedeelte buiten hangt. Daar is niets mee aan de hand." Criteria waar je naar zou kunnen kijken is de manier van verkoeling.
"Koop geen directe-adiabatische ventilatie unit, simpel gezegd: een goedkope koelunit die gebaseerd is op het verdampen van water. Je 'koelt dan door het verdampen van water, waarbij het vocht in huis terecht komt. Dit verhoogt de kans op aerosolen (kleine druppels) in de lucht", vertelt de deskundige. "Er wordt dan verteld dat het toevoegen van blokjes ijs of koud water zou helpen, maar dat is onzin en heeft in werkelijkheid geen invloed op de mate van koelen." Hij kan er niet vaak genoeg voor waarschuwen, "Deze modellen kosten meestal een paar tientjes, maar met deze goedkope koelunits koop je eigenlijk een stuk risico. Dan kun je beter een gewone ventilator neerzetten."
Ventileren, ventileren, ventileren
De twee veiligste modellen voor verkoeling in je huis zijn dus de mobiele airco met afvoerslang en de vaste split airco. Maar het allerbelangrijkst is voldoende schone buitenlucht in je huis. "Ventileren, ventileren, ventileren!", zegt Uges. "Hierdoor verdunt de vervuilde binnenlucht dankzij de frisse luchttoevoer. Waardoor er minder kans is dat virusdeeltjes in de lucht blijven zweven."
Wat je verder nog kunt doen om corona buiten de deur te houden? "Als je een huis hebt waar je de deuren en ramen tegen elkaar open kunt zetten, dan is dat ideaal. Laat het maar doortochten in het warme weer, dat is beter. Je krijgt dan een luchtstroom door het huis heen die eventuele corona-risico's wegvoert."
Dit artikel is gewijzigd ten opzichte van de eerste versie vanwege een tweetal onjuistheden. Airco's voeren geen binnenlucht af en buitenlucht aan. In de buitenunit komt wel warmte vrij, maar geen afgevoerde binnenlucht. Daarnaast zijn de termen airco en ventileren door elkaar gehaald. Een airco gebruiken mag, zolang er in huis goed wordt geventileerd.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.