In het buitenland gebeurt het al: honden inzetten bij het testen op COVID-19. Dit zou het kabinet ook moeten overwegen, vindt internist Yvo Smulders. Uit recent onderzoek blijkt dat honden besmette mensen kunnen 'ruiken', nog voor er symptomen zijn.

Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt bij het coronavirus, maar honden zouden weleens een belangrijke rol kunnen gaan spelen in het opsporen ervan. "De hondenneus als detectiemiddel is veel gevoeliger en goedkoper dan onze beste apparaten", vertelt Smulders, die in het verleden onder meer onderzoek deed naar het inzetten van honden bij het opsporen van darmkanker.

Corona in zweet

Uit recent Frans en Duits onderzoek blijkt dat honden bij ruim 90 procent van de besmette mensen corona kunnen 'ruiken'. De geur van het coronavirus zit in het zweet, dat zou anders ruiken bij gezonde mensen dan bij besmette mensen.

Smulders, die verbonden is aan het Amsterdam UMC, is enthousiast over dit onderzoek: "Hieruit kan je concluderen dat honden zieke mensen kunnen identificeren. Nu moet duidelijk worden of honden ook corona kunnen onderscheiden van andere verkoudheidsvirussen."

Honden inzetten op Schiphol

Hoewel dit nog onderzocht moet worden, ziet de internist nu al mogelijkheden om honden in te zetten: "Op plekken als Schiphol waar duizenden mensen bij elkaar zijn, kun je met honden surveilleren."

"De mensen die de hond vindt, kun je vervolgens testen. Zo hoef je niet iedereen te testen", vertelt Smulders. Op het vliegveld van Dubai worden honden hier al voor ingezet.

Lees ook

Tijdwinst

Ook Hotsche Luik van de Scent Detection Academy is enthousiast. Al tientallen jaren traint ze honden op het detecteren van ziekten als tuberculose, kanker, epilepsie en diabetes.

Luik denkt dat honden een enorme meerwaarde hebben als het gaat om het testen op corona: "Bij de huidige tests gaan er uren overheen. Honden kunnen het binnen minuten."

Honden die corona opsporen: in het buitenland zijn ze er al. Hotsche Luik traint honden in Nederland al jaren om bepaalde ziektes te ruiken en wil dat graag uitbreiden naar het coronavirus. Samen met hond Blue laat ze zien hoe dat zou werken.

'Overheid, neem dit serieus!'

Luik zou graag honden in Nederland trainen op het opsporen van corona, maar dat is tot dusver nog niet gelukt: "We hebben goede corona-samples nodig om mee te kunnen trainen, daar is geld voor nodig."

Het kabinet moet hier zo snel mogelijk geld voor uittrekken, vindt Smulders: "Dit onderzoek is heel goedkoop, en je kunt er enorm veel baat bij hebben. De overheid doet er verstandig aan dit serieus te nemen." Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten nog geen plannen te hebben voor het inzetten van honden bij het detecteren van COVID-19, maar het onderzoek ernaar te volgen.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.