Iedereen zou erop vooruit gaan: het was één van de beloften van Rutte III. Toch merken de leden van het Opiniepanel hier maar bar weinig van in hun portemonnee. "Dat hele kleine plusje gaat rechtstreeks naar de supermarkt."

Het is een van de grote hoofdpijndossiers van dit kabinet: de koopkracht van de burger. Want ondanks dat de economie al jaren behoorlijk groeit, merken lang niet alle Nederlanders dat. Deze week lekten er allerlei plannen uit om ervoor te zorgen dat de huishoudboekjes gespekt worden. Maar uit een rondgang langs leden van het Opiniepanel blijkt dat burgers er weinig vertrouwen in hebben dat ze het in het nieuwe jaar wél beter gaan krijgen.

Vaste lasten lopen op

Johan Wolfert heeft er een hard hoofd in. Hij is 78 jaar oud, gehuwd en heeft alleen AOW. Minutieus houdt hij al jaren bij wat er in komt en eruit gaat. "Elke keer als ik gebankierd heb, dan schrijf ik het op in een Excel-bestand. Ik weet dus precies wat erin en wat eruit gaat. Daaruit blijkt iedere keer weer dat ik vanuit mijn spaargeld moet bijpassen. Dus ik geloof de politici niet zomaar op hun blauwe of bruine ogen."

Volgens Wolfert lopen met name de vaste lasten enorm op. "Een van de grote pijnpunten vind ik de stijgende zorgkosten. Wij zijn ouder en dan maak je nou eenmaal meer kosten. Het eigen risico maken we sowieso altijd op. Ik wil niet klagen en we zijn ook niet arm, maar wat de politiek belooft klopt domweg niet. En dat vind ik kwalijk."

'Middeninkomens worden altijd vergeten'

Michelle Bouman en haar man behoren met hun inkomen tot de hoge middeninkomens. Toch overheerst bij haar ook chagrijn over de beperkte koopkrachtstijging. "Ik snap heel goed dat de aandacht naar de lage inkomens gaat, dat vind ik ook terecht. Maar wel vind ik dat wij, de middeninkomens, totaal vergeten lijken te worden. We komen nergens voor in aanmerking, we krijgen geen toeslagen of andere subsidies. Helemaal niks. Ondertussen stijgen ook bij ons de kosten gewoon net zo hard door als bij ieder ander."

Michelle moet met haar gezin om die reden goed op de kosten letten. "Het gat tussen wat eruit gaat en wat er binnenkomt wordt steeds kleiner. Misschien krijgen we dan wel een klein plusje, maar dat gaat er direct weer uit richting de supermarkt. Dus daar merk je echt niks van."

Iedere maand passen en meten

Ook voor Angelique van Eijk is het iedere maand weer passen en meten om rond te komen. Zij behoort met haar inkomen en dat van haar man tot de onderkant van de middeninkomens. Een groep die volgens haar altijd 'gepakt' wordt door de politiek. "Ik heb echt het idee dat wij alleen maar meer mogen gaan betalen. En eigenlijk is het ieder jaar weer hetzelfde liedje."

Ook al krijgt ze misschien iets extra's volgend jaar, dan nog weegt dat volgens Angelique totaal niet op tegen de alsmaar stijgende lasten. "Ook al zou ik bijvoorbeeld een tientje extra krijgen, dan kan ik daar misschien twee extra pakken luiers voor mijn kind voor kopen. Maar daarmee krijg ik nog niet het gevoel dat het echt beter gaat."

audio-play
Tv-reportage EenVandaag: Leden van het EenVandaag Opiniepanel merken niets van toegenomen koopkracht. Het Nibud legt uit, waar dat door komt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.