Veilig een voetbalwedstrijd of concert bezoeken, kan het binnenkort weer? Daarnaar startte vandaag een onderzoek in de Johan Cruijff ArenA, onder leiding van de TU Eindhoven.
De afgelopen 2 maanden waren de tribunes van stadions leeg, wanneer er werd gevoetbald. Ook evenementenhallen als Ahoy en Ziggo Dome konden geen publiek ontvangen. De financiële schade loopt daardoor tot in de miljoenen en het voortbestaan van een aantal locaties komt in gevaar.
Aerosolmachine
De vraag die centraal staat in het onderzoek van TU Eindhoven, is hoe kleine en grote speekseldruppels - aerosolen - zich gedragen in grote ruimtes met veel mensen.
Voor testen met een groep supporters is het nog te vroeg. Nu zijn het nog aerosolmachines die vergelijkbare hoeveelheden grote en kleine speekseldeeltjes de lege Johan Cruijf ArenA in zullen blazen.
Waar blijven de druppels?
Met een laser en speciaal ontwikkelde meetapparatuur volgt het team van professor civiele techniek Bert Blocken van de TU Eindhoven het gedrag van de aerosolen op tribunes. Zo proberen ze meer inzicht te krijgen in hoe lang en waar de grote en kleine druppeltjes blijven.
"Als we weten hoe de aerosolen zich gedragen in een enorme ruimte als een stadion, kunnen we ze beter afvangen. Dan weten we namelijk waar we moeten zijn", vertelt Blocken.
Plasmaluchtreinigers
In de gangpaden van de tribunes staan om de 2, 3 meter hoge stalen kasten: plasmaluchtreinigers, die detecteren hoeveel van de uitgestoten aerosolen afgevangen kunnen worden.
Directeur Martin van der Sluis van PlasmaMade, het bedrijf dat de machines maakt, heeft er in elk geval alle vertrouwen in: "Een plasmafilter werkt 5 jaar zonder onderhoud, haalt al het vuil uit de lucht en gebruikt slechts 100 watt per uur."
Fijnstof en virusdeeltjes
Door de lucht onder stroom te zetten met statische elektriciteit klonteren deeltjes in de lucht, fijnstof maar ook virusdeeltjes, in de machine samen tot een zandkorrel volgens Van der Sluis. 'De uitgeblazen korrels vallen op de grond waar ze makkelijk zijn op te zuigen.'
'In gesloten, kleine ruimtes werkt de plasma luchtreiniger erg goed. We gaan nu zien wat het apparaat doet in grotere, soms half open ruimtes. Dat is weer heel anders hé, met temperatuursverschillen en weersinvloeden. Ik ben erg benieuwd,' aldus professor Blocken.
Hoopvol
Facility manager Henk van Raam van de Johan Cruijf ArenA is hoopvol over het onderzoek.
"Wij willen alles aangrijpen dat ons helpt om weer open te kunnen. Ook in tijden van een pandemie. Misschien niet volledig, maar bijvoorbeeld op 70 centimeter van elkaar, in plaats van anderhalve meter. Dat scheelt dan toch al een stuk in capaciteit."
Van belang voor branche
De uitkomsten van dit onderzoek zouden volgens Van Raam wel eens van enorm belang kunnen zijn voor de sport- en evenementenbranche.
"We moeten maar even niet denken aan de schade, die is nu al gigantisch. Voor de ArenA, maar voor nog veel meer organisaties. Dus als we met dit onderzoek aan kunnen tonen dat ook dit soort complexen veilig zijn te maken, zou dat fantastisch zijn!"
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.