Feyenoord-supporters zijn vóór de bouw van een ‘nieuwe Kuip’. Dat brengt het AD vandaag, met als bron een peiling van TNS Nipo. Opvallend. Want wij van EenVandaag peilden afgelopen maart juist het tegenovergestelde: een ruime meerderheid van de supporters wilde juist de oude Kuip renoveren en géén nieuw stadion.
‘Groepen fans van de club hebben de afgelopen jaren actie gevoerd voor het behoud van de huidige Kuip. Maar volgens deze peiling is dat een minderheid’ stelt de krant vandaag.
Slim gebruik
Vandaag zie je al dat voor- en tegenstanders slim de cijfers gebruiken die ze het best uitkomen: Stichting Red de Kuip noemt op twitter de uitslagen van het AD ‘ongeloofwaardig’ en noemt de cijfers van EenVandaag. Rotterdams raadslid Tom Harreman van de PvdA (die zijn vóór nieuwbouw) benadrukt natuurlijk juist de NIPO-cijfers.
AD versus EenVandaag
Het Algemeen Dagblad en TNS Nipo concluderen vandaag: algemene Rotterdammers zijn verdeeld, 56% is tegen de nieuwe Kuip. Maar van de supporters van Feyenoord is een minderheid, 41% tegen. De meesten (56%) willen dus, volgens dit onderzoek, juist wél een nieuw stadion.
In het onderzoek van EenVandaag en RTV Rijnmond concludeerden we dat het opknappen van de oude Kuip de populairste optie was. 60% Van de Rotterdammers in het onderzoek verkoos renovatie boven een heel nieuw stadion – dat komt dus overeen met de 56% van TNS Nipo. Maar, staat verder in ons persbericht, ‘van de supporters die de Kuip zelf bezoeken is zelfs 82 procent voorstander van renovatie in plaats van nieuwbouw.’
Wat klopt? Zijn supporters nu voor of tegen de nieuwbouw? Hieronder een paar elementen die de verschillen tussen de twee peilingen zouden kunnen verklaren.
Tijdstip
Om te beginnen zijn de onderzoeken gehouden op verschillende tijdstippen. Onze enquête is van eind maart, het TNS Nipo-onderzoek van deze week. Tijd kan een factor zijn. Maar de kans dat de supportersschare van Feyenoord in enkele maanden van 82% tegen, naar 56% vóór nieuwbouw switcht lijkt me klein.
Populatie
Ook verschilt de populatie enigszins. TNS Nipo deed onderzoek onder 800 Rotterdammers, waaronder 244 supporters van de club. Wij onder 2300 Rotterdammers, waarvan 400 supporters. Nou zeggen aantallen weinig over de juistheid van uitslagen.
Wat is een ‘supporter’ precies?
En dan is er het begrip ‘Feyenoord-supporter’. Feyenoord heeft veel supporters die de club een warm hart toedragen en op tv volgen, maar die zelden in de Kuip komen. De supporters van TNS Nipo hebben aangegeven aanhanger van de club te zijn, ongeacht de mate van betrokkenheid of stadionbezoek. Wij hebben geselecteerd ‘Rotterdammers die minstens een paar keer per jaar voetbalwedstrijden in de Kuip bezoeken’, juist omdat we tegenover de ‘gewone Rotterdammer’ het stadionpubliek wilden zetten, de mensen die letterlijk met de verandering te maken krijgen. Maar ook dat verklaart niet alles: als wij in ons onderzoek dezelfde groep selecteren als TNS Nipo, blijven de meeste aanhangers de nieuwbouw géén goed idee vinden.
Vraagstelling
Belangrijker is de vraagstelling, en daar lijken we een factor te pakken te hebben die van invloed is: TNS Nipo vroeg mensen of ze ‘voor of tegen de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion’ waren – het voorstel waarover de gemeenteraad donderdag stemt. Over het behoud en de renovatie van de oude Kuip - een optie waar belangengroepen en sommige partijen in Rotterdam voor pleiten - werd echter niet gesproken. EenVandaag en RTV Rijnmond legden de deelnemers juist de twee mogelijke opties voor die ook nu nog onderwerp zijn van gesprek: ze konden kiezen tussen renovatie van de oude Kuip, of de bouw van een nieuw stadion.
Waar supporters in het TNS-onderzoek dus dachten over het voorstel voor nieuwbouw, wogen ze in ons onderzoek beide opties tegen elkaar af. Dat zorgt mede voor een andere uitslag.
Geen van beide onderzoeken is slecht of verkeerd. Maar ik begrijp dat ‘we’ sommige Rotterdammers danig in verwarring hebben gebracht. Hopelijk zorgt bovenstaande in ieder geval voor enige duidelijkheid.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.