Waarom raakte SP-Kamerlid Sandra Beckerman in tranen toen zij een Kamerdebat wilde aanvragen over gaswinning in Groningen? Anderhalf jaar later doet ze een boekje open. "Het zit heel diep onder mijn huid."
Sandra Beckerman was archeoloog en werd in 2017 Tweede Kamerlid voor de SP. In haar portefeuille: de gaswinning in Groningen. "Ik kan wel oude beschavingen bestuderen, maar mijn eigen beschaving brokkelt letterlijk af", vindt ze. De Groningse is erg betrokken bij het onderwerp gaswinning, en brak - toen ze ruim een half jaar Kamerlid was - in de plenaire zaal in huilen uit.
Ik keek de plenaire zaal in en zag dat iedereen ongeïnteresseerd met zijn mobieltje zat te kloten.
Sandra Beckerman
Geen champagne in de Kamer
"Het zit heel diep onder mijn huid. Het laat me niet los. Ik zie hoe de problemen zich opstapelen. Die dag had de rechter het gasbesluit vernietigd. De actiegroepen in Groningen waren door het dolle heen; de Groninger Bodembeweging trok bier open, Milieudefensie champagne. Ik wilde in de Tweede Kamer een debat aanvragen."
"Ik keek de plenaire zaal in en zag dat iedereen ongeïnteresseerd met zijn mobieltje zat te kloten. Op dat moment dacht ik: 'Wij moeten elke keer naar de rechter om te vechten voor iets logisch als veiligheid. En dan winnen we en het interesseert jullie niks. Niks."
Bevlogen over warmtepompen
Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat is verantwoordelijk voor het dossier Groningse gaswinning. Beckerman twijfelt niet aan zijn intenties, maar vraagt zich af of hij genoeg oog heeft voor de gedupeerde Groningers. "De minister is bevlogen over warmtepompen en technische zaken, bij mensen zie ik die bevlogenheid veel minder."
"Als hij over een warmtepomp mag vertellen en hoe hij later, na zijn carrière, die wil gaan installeren, dan zie ik een bevlogen minister", zegt Beckerman. "Het is moeilijk om iemands intenties te beoordelen, maar ik denk dat hij oprecht heeft gedacht: 'Wat heeft de overheid hier een ongelooflijke puinzooi gemaakt'. Maar zijn oplossingen maken het voorlopig nog niet beter. Ik vermoed wel dat het hem echt pijn doet, maar ik zie nog niet de bevlogenheid die hij heeft wanneer het over warmtepompen gaat."
Vertrouwen in plaats van wantrouwen
Sandra Beckerman pleit voor beleid dat gebaseerd is op vertrouwen. "Het is niet meer heel makkelijk op te lossen. Eigenlijk is tot nu toe alles gebaseerd op wantrouwen. Er is nu 2 miljard uitgegeven in Groningen en daarvan is tweederde niet naar de gedupeerden gegaan maar naar consultants, juristen, experts."
"Daarnaast zou ik eigenlijk het liefst de regio zelf één loket willen laten oprichten waar iedereen terecht kan, of het nu is voor schade, voor het versterken van onveilige huizen of voor psychische bijstand. Daar moet je terecht kunnen, daar zit iemand met mandaat, daar zit iemand met geld. Geld mag het probleem niet meer zijn en de regio moet zelf weer zeggenschap krijgen over de toekomst."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.