Mensen, vooral ouderen, met andere klachten dan coronaklachten en die niet grieperig of snotterig zijn moeten vooral naar de huisarts blijven gaan. Die oproep doet Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging.
"Er zijn mensen die niet naar de huisarts bellen of niet komen terwijl ze dat wel zouden moeten doen, bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze de dokter teveel zouden belasten, of dat ze bang zijn om juist in de praktijk besmet te raken, die angst is onterecht."
Wegdenken en relativeren
"De arts heeft nu twee verschillende spreekuren, 1 met mensen zonder griepklachten en 1 met, de ene in de ochtend, de ander in de middag, en zeker niet net na elkaar", legt Kalsbeek uit.
"Ik hoor van huisartsen dat ze zich de meeste zorgen maken over die kwetsbare ouderen, die horen de hele dag door dat ze het meest vatbaar zijn voor corona, maar dat ze daarbij hun andere klachten wellicht negeren, wegdenken of relativeren."
Lees ook
Stille ramp
"Dat is gevaarlijk, denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking of buikpijn dat terugkomt, als je niet gaat word je nog veel zieker, en dat wil helemaal niemand." De voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging vreest anders voor een stille ramp met ouderen die juist door niet op tijd aan de bel te trekken ziek worden, wat absoluut niet de bedoeling is.
Kalsbeek pleit ook voor een meer oplettende familie in het geval van ouderen: "Ja, ik denk dat het belangrijk is dat niet alleen mensen die het aangaat het horen, maar dat hun familie en vrienden dit horen en zeggen: wacht eens even, hij of zij had het pas over die en die klachten, laat ik eens even checken of hij of zij ermee naar de dokter geweest is'. We moeten goed op elkaar letten."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.