Docenten uit basis-, voortgezet en hoger onderwijs hebben vandaag voor het eerst samen gestaakt op het Malieveld. "Als leraar staak je liever niet, maar geef je gewoon les."

Het is daarmee de breedste staking in het onderwijs ooit. Ruim 40 duizend leraren van lagere en middelbare scholen en het hoger onderwijs (mbo, hbo en universitaire docenten) verzamelden zich op het Malieveld.

Werkdruk, lerarentekort en salaris

De staking werd georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond en vakbond FNV, afdeling onderwijs en onderzoek, en gaat over de werkdruk, het lerarentekort en een beter salaris. De acties begonnen in 2017 in het basisonderwijs. Toen riep PO in Actie op tot grote stakingen. Die vonk is nu overgeslagen naar het voortgezet en hoger onderwijs.

Vakbond CNV besloot vandaag niet mee te doen. Zij noemen een staking het uiterste middel. Volgens voorzitter Loek Schueler is het nu effectiever om te blijven praten en niet te staken. "Maar wij gunnen elke organisatie zijn eigen manier van actie."

'Liever voor de klas'

Op de Vrije School in Den Haag staakt vandaag slechts één op de 8 leraren. Docent schei- en natuurkunde Cees van Halen ging naar het Malieveld om te demonstreren, maar legde zijn werk vandaag niet neer. "Je wil als leraar veel liever voor de klas staan, dan dat je gaat staken."

audio-play
Schei- en natuurkunde docent Cees van Halen: 'Je wil liever als leraar voor de klas staan, dan staken.'

'Steeds slechtere omstandigheden'

Douwe Klinkenberg, docent muziek, had geen tijd om vandaag te staken, maar staat er wel achter. Hij houdt van zijn baan, maar ziet wel dat het steeds moeilijker wordt om zijn werk goed te doen. "De omstandigheden worden steeds slechter. Klassen worden groter, gebouwen slechter en de tijd waarin je leerlingen moet klaar stomen wordt korter. Dat is fnuikend voor wat je allemaal moet afleveren."

audio-play
Muziekleraar Douwe Klinkenberg heeft vandaag niet gestaakt, want hij had het te druk.

Minister Slob van onderwijs kondigde begin deze maand al aan dat basisscholen extra geld zullen krijgen, om de werkdruk te verlichten. De scholen noemen dit 'niet de oplossing van het probleem'. Premier Rutte zei vandaag dat er niet nog meer geld beschikbaar zal komen voor het onderwijs.

audio-play
TV-reportage over de onderwijsstaking op het Malieveld

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.