Een groep bezorgde inwoners van Wijk aan Zee stelt een ultimatum aan de provincie Noord-Holland. Als die niet ingrijpt bij Tata Steel, stappen ze naar de rechter. Omwonenden van de staalfabriek klagen al jaren over stofregens, geluid en stank.

"Tata Steel en Harsco houden zich niet aan de vergunningen en daar wordt al jaren niets tegen gedaan", zegt advocaat Bondine Kloostra. Harsco is het bedrijf dat restproducten van Tata Steel verwerkt. "Al jaren worden klachten ingediend, e-mails geschreven en gesprekken gevoerd. En ondertussen gaan de overtredingen gewoon door", zegt de advocaat, die de stichting IJmondig vertegenwoordigt, een groep verontruste bewoners uit Wijk aan Zee.

Te weinig gedaan aan aanhoudende overlast

Kloostra diende een verzoek tot handhaving in bij de provincie Noord-Holland dat wordt ondersteund door meer dan honderd omwonenden uit Velsen Noord en Zuid, Wijk aan Zee, IJmuiden en Beverwijk. Daarin schrijft ze: "Er is sprake van aanhoudende overlast voor omwonenden en blootstelling aan niet-vergunde emissies, grijze en oranje stofwolken, grafietregens en depositie van andere stoffen in de directe leefomgeving en zelfs in huis."

Het verzoek gaat nog verder: "Ondanks duizenden klachten van omwonenden in de afgelopen jaren hebben gedeputeerde staten niet gedaan wat nodig is om de overtredingen te beëindigen."

Tata Steel: verbaasd over timing

De provincie wilde alleen schriftelijk reageren en verwijst naar de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NKZG), die namens het college de taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving bij deze bedrijven uitvoert.

Tata Steel geeft aan zelf geen partij te zijn, aangezien het handhavingsverzoek van de stichting IJmondig gericht is aan de provincie. Wel laat het staalbedrijf weten verbaasd te zijn over de timing, omdat ze nog in overleg is met omwonenden hoe ze de overlast zoveel mogelijk kan voorkomen. Binnenkort komt Tata Steel met een allesomvattend plan - een investering van 100 miljoen - om de overlast van stofregens, geluid en stank aan te pakken.

Hal tegen grafietregens

Tata maakte eerder bekend een hal te gaan bouwen die de overlast van grafietregens tegen moet gaan. Maar advocaat Kloostra verwacht daar weinig van. "Het allerbelangrijkst in zo'n hal is de afzuiginstallatie, maar daar horen we nog bar weinig over. Ik vergelijk het wel met de bouwvergunning voor een huis: je zet een paar palen neer met een dakje erop en zegt: 'waar doe je nou moeilijk over? We zijn toch begonnen met ons huis?'"

Burgemeester Martijn Smit van de gemeente Beverwijk heeft vertrouwen in Tata Steel en de grafiethal die in 2020 klaar moet zijn. "Vorige week zijn de eerste palen geslagen. Bewoners en provincie zijn er juist blij mee."

audio-play
Verontruste bewoners Wijk aan Zee: 'Pak Tata Steel aan, zo niet dan gaan we naar de rechter'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.