Het zijn onzekere tijden voor de evenementenbranche. De proefevenementen zijn uitgesteld en binnenkort beslist het kabinet over een garantiefonds. Jongeren kunnen niet wachten tot de sector weer wat mag organiseren. "Deze cultuur mag niet verloren gaan."
Ruim driekwart (78 procent) mist het bezoeken van evenementen. Zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. In samenwerking met NPO 3FM werden zo'n 2.300 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar ondervraagd.
Collectieve roes
Een deelnemer schrijft: "De gezelligheid met vrienden en vreemden, vette lichtshows, lekker biertjes drinken in de zon, hard gaan op de live muziek, de collectieve roes, ik mis het allemaal."
Voor deze groep jongeren is uitgaan een belangrijke uitlaatklep en een onmisbaar onderdeel van hun sociale leven.
Streep door proefevenementen
Voor de meesten is het dan ook een tegenvaller dat tijdens de persconferentie dinsdag bekend werd dat de geplande corona-testevenementen in Nederland voorlopig niet doorgaan. Met het organiseren van pilots wil de branche uitvinden hoe je tijdens een pandemie op een veilige manier evenementen kan organiseren voor een groot publiek. En of ze met een eventueel maatregelenpakket de boel straks weer op kunnen starten.
Driekwart van de jongeren (75 procent) juicht het experimenteren met evenementen toe. Ze schrijven dat je alleen door het uit te proberen kunt ontdekken wat mogelijk is en hiermee de evenementensector perspectief kan bieden.
Sneltesten bij de ingang
In het onderzoek van 3Vraagt werd specifiek aan jonge concert- en festivalgangers gevraagd aan welke regels ze zich wel of niet zouden willen houden, als dit zou betekenen dat ze weer naar shows kunnen gaan.
De groep zegt het massaal prima te vinden om hun contactgegevens met organisatoren te delen (88 procent) of hun lichaamstemperatuur op te laten meten bij de ingang van een evenement (87 procent). Ook wil de meerderheid best ter plekke een sneltest ondergaan (76 procent), vooraf een coronatest doen (63 procent) of een vaccinatiebewijs tonen (61 procent).
Met een mondkapje op bier halen
Als het gaat om regels die tijdens een evenement zouden gelden, is de bereidwilligheid hier en daar minder groot. Opvallend is dat jonge concert- en festivalgangers bij festivals minder enthousiast zijn om zich aan bepaalde voorwaarden te houden, dan bij concerten.
Zo zouden zeven op de tien (69 procent) akkoord gaan met het dragen van een mondkapje als ze tijdens een concert naar de bar of het toilet lopen. Ook vindt 65 procent het oké om een vaste staan- of zitplaats te hebben en wil 53 procent wel afstand houden tot andere mensen.
Vrijheid belangrijk op festivals
Bij festivals liggen deze percentages flink lager. De helft (48 procent) is bereid om hun mond te bedekken tijdens het rondlopen, 43 procent zou afstand willen houden tot andere bezoekers en 39 procent gaat akkoord met op één plek staan of zitten tijdens een optreden. Volgens deelnemers draait het bij festivals, meer dan tijdens concerten, om een gevoel van vrijheid. Iemand zegt: "Je wilt gewoon vrij kunnen bewegen. In een volle tent dansen, springen en meezingen, en je langs vieze lijven naar een plek meer naar voren duwen."
Opvallend is dat een meezingverbod zowel tijdens concerten als festivals absoluut niet onderhandelbaar lijkt. Volgens zeven op de tien is het gewoonweg onmogelijk om je mond dicht te houden.
Nederland festivalland
De evenementenbranche hoort uiterlijk begin februari of het kabinet iets ziet in het plan om een garantiefonds in te richten. Verschillende organisatoren willen beginnen met de voorbereidingen van evenementen voor de tweede helft van 2021. Mocht het coronavirus toch een streep zetten door de festivalzomer, dan kan de overheid de organisaties financieel tegemoetkomen. In Duitsland is er bijvoorbeeld al 2,5 miljard euro uitgetrokken voor zo'n garantiefonds.
Zeven op de tien jongeren in het onderzoek (71 procent) vinden dat ons kabinet ook met zo'n garantiefonds moet komen, om te voorkomen dat de sector omvalt. Een deelnemer: "Nederland is HET festivalland. In deze branche gaat enorm veel geld om, wat een boost is voor de economie na de coronacrisis. Deze cultuur mag niet verloren gaan."
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 4 tot en met 11 januari, deden 2.349 deelnemers mee, waarvan 2.084 voor de pandemie concerten en/of muziekfestivals bezochten. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.