Het Europees Medicijnagentschap heeft deze week goedgekeurd dat er zes in plaats van vijf doses uit een flacon van het Pfizer-vaccin gehaald kunnen worden. Maar volgens Jasper Schootstra van SJJ Solutions kunnen dat er zelfs zeven worden.

Met een speciale injectiespuit, waarbij er bijna geen vloeistof in de spuit achterblijft, is het volgens Schootstra mogelijk om niet vijf of zes maar zelfs zeven doses uit één injectieflacon te halen.

Er blijft niets achter

Samen met zijn broer legt hij uit wat het voordeel is: "Omdat er bijna geen restvloeistof achterblijft in de spuit, kun je het schaarse vaccin dus optimaler benutten en er meer doses uithalen."

Het familiebedrijf SJJ Solutions in Leiden bestaat uit drie broers die werk hebben gemaakt van de uitvinding van hun vader. "Hij was ziekenhuisapotheker en heeft een een speciale spuit ontworpen waar wij mee verder gegaan zijn", vertelt Schootstra. Tot nu toe werd de speciale spuit alleen gebruikt voor oogmedicatie, maar volgens de broers kan het ook worden ingezet voor de coronavaccins.

In de Zero Residual-injectiespuit blijft nauwelijks iets achter. Daarom kunnen er zeven inentingen uit 1 flacon worden gehaald in plaats van vijf.

Geen gehoor RIVM en ministerie

Toen half december bekend werd dat het Pfizer-vaccin als eerste in Nederland zou worden gebruikt, hebben zij ook contact gezocht met het RIVM en het Ministerie van Volksgezondheid om hun speciale spuit te promoten. "Maar ondanks meerdere pogingen is het ons niet gelukt daar een voet tussen de deur te krijgen."

Mocht er toch nog interesse komen voor hun ontwerp, dan is het volgens Schootstra wel mogelijk is om de productie van de spuiten op te schalen. "De vaccins komen ook niet allemaal tegelijk, dus als er om gevraagd wordt kunnen wij wel leveren." Het RIVM heeft eerder al andere 25 miljoen spuiten en injectienaalden ingekocht.

Instructies zijn helder

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt en zegt dat het niet de bedoeling is om meer dan zes vaccins uit één flacon te halen. "Het is onverstandig om er zeven doses uit te halen. Je moet supernauwkeurig werken om er zeven uit te halen en het is heel belangrijk dat je wel de juiste dosis van 0,3 milliliter binnen krijgt", legt Korrie Louwes uit.

Ziekenhuisapothekers hebben de afgelopen dagen meer dan de voorgeschreven zes vaccinaties uit een flacon van het Pfizer-vaccin gehaald. 'Echt onverstandig, niet doen', zegt de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ). Ook fabrikant Pfizer vindt het onverstandig.

De hoofdinspecteur maatschappelijke zorg verwijst naar de bijsluiter van het vaccin, waarin staat dat er zes doses uit één flacon kunnen. "De instructies zijn buitengewoon helder, hou je daaraan."

Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer, benadrukt dat het vooral belangrijk is dat iedereen inderdaad de voorgeschreven 0,3 milliliter van het vaccin binnenkrijgt. "Het is heel specialistisch werk om er echt zeven uit te halen, met de spuiten die het RIVM heeft ingekocht gaat dat sowieso niet. Het is vooral belangrijk dat je de juiste hoeveelheid binnenkrijgt."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.