In bijna alle sectoren is een groot tekort aan werknemers. Daardoor moeten bedrijven noodgedwongen orders afhouden en zien ze hun doorgroeimogelijkheden beperkter worden. En dus gaan werkgevers ver om goede mensen te krijgen én te houden.
Heb je het thuis lastig of zit je niet lekker in je vel? Als werknemer bij De Groot Installatiegroep krijg je van alle kanten hulp. "Soms is dat financiële ondersteuning, maar er zijn ook mantelzorgprogramma's, cursussen voor laaggeletterden en vitaliteitsprogramma's", vertelt eigenaar Marcel de Groot. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze mensen in hun comfortzone zitten."
Beperkt succes zonder goede mensen
Het gaat het bedrijf van De Groot voor de wind: "We doen het heel goed in de markt. We kunnen meer werk aan dan we nu doen, zowel uitvoerend als op kantoor." Maar het succes van De Groot wordt beperkt: "We missen 20 procent groei door gebrek aan goede mensen."
Dus leidt hij zelf mensen op die net van school komen, kocht hij een robot die het laswerk doet, en zorgt hij ervoor dat de werknemers die hij heeft bij hem blijven. In sommige gevallen zoekt hij het ook over de grens. "Voor het handmatige werk is het helemaal lastig om mensen in Nederland te vinden. Dus we hebben ook mensen uit het buitenland aan het werk."
Historisch krappe arbeidsmarkt
En De Groot is niet de enige met problemen om goed personeel te vinden. Een kwart van de bedrijven in Nederland heeft last van een personeelstekort, blijkt uit onderzoek van CBS. In de zakelijke dienstverlening, informatie en communicatie, horeca en bouwnijverheid is het percentage bedrijven dat hierdoor wordt belemmerd zelfs bovengemiddeld.
Dat veel werkgevers geen mensen kunnen vinden komt vaak simpelweg doordat ze er niet zijn. De krapte op de arbeidsmarkt is historisch hoog; dat betekent dat er bijna net zoveel vacatures zijn als werklozen, meldt CBS. En ook al zijn er evenveel werklozen als vacatures, dit is niet tegen elkaar weg te strepen. Regelmatig is er een mismatch tussen wat werkgevers vragen en de kennis en vaardigheden van werkzoekenden.
'Toppers binnenhalen'
Software- en systeemontwikkelaar Sioux heeft tientallen vacatures. Maar het bedrijf zoekt heel specifiek naar ervaren mensen met de juiste opleiding. "Het is vooral heel lastig om die toppers binnen te halen", zegt recruitment manager Martine Dubling.
Ook Sioux zou sneller kunnen groeien als ze zouden beschikken over meer mensen. Daarom werven ze in het buitenland, maar ook gebruikt het bedrijf andere methodes. Ze toeren met een mobiele escape room langs universiteiten om jongeren, vooral vrouwen, te interesseren voor techniek. "Als iemand de kamer in 3,5 minuut oplost, dan loopt diegene met een contract naar buiten."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.