Onlangs adviseerde ik een aantal vluchtelingen om van Chios te vertrekken en hun heil te zoeken op het nabijgelegen eiland Leros; en daar heb ik nu veel spijt van.
Het gezin kwam op 20 maart op Chios aan en is op 7 april naar Leros vertrokken. Zij hadden de keus voorgeschoteld gekregen om overgeplaatst te worden en wij hadden hele goede berichten gehoord via een vrijwilligster die op Leros woont. Zodoende namen zij de beslissing te vertrekken en via WhatsApp hielden we contact.
Allereerst was het welkom op Leros niet bepaald hartverwarmend te noemen. De lokale bevolking had aangegeven te zullen demonstreren. De boot heeft daarom heel snel moeten aanmeren en is halsoverkop weer vertrokken. De ongeveer 200 vluchtelingen hebben in een havengebouw de eerste uren moeten wachten tot de situatie buiten wat rustiger was.
Vervolgens zijn ze door vrijwilligers met auto's -bussen waren niet voorhanden wegens een staking- naar de hotspot gebracht. Eén gezin met bagage per auto. Een hotspot is een detentiecentrum waar bootvluchtelingen bijeen gebracht worden en waar ze asiel kunnen aanvragen. Daar wordt besloten of ze dat krijgen of worden teruggestuurd naar Turkije.
Het is niet moeilijk te begrijpen dat dit 'warme' welkom ervoor gezorgd heeft dat men pas uren later, inmiddels diep in de nacht, op de plek van bestemming was.
Verder hoor ik van deze mensen dezelfde berichten als op Chios: de omstandigheden zijn er ronduit slecht. Het positieve is dat het gezin nu in een eigen container woont, met eigen badkamer en warm water.
Het verdrietige is dat hun procedure opnieuw is ingegaan op Leros en dat het dus niet uitmaakt dat zij van 20 maart tot 7 april al in een hotspot op Chios zaten. Nu zit het gezin wederom minimaal 10 dagen vast, en dat kan verlengd worden tot 25 dagen. Ze zitten nu dus vast van 20 maart tot misschien wel 10 mei, in totaal anderhalve maand dus.
Geralien Tanainis is een Nederlandse ondernemer op het Griekse eiland Chios. Op het eiland is een zogenaamde ‘hotspot’ ingericht waar vluchtelingen worden opgevangen. Na de deal tussen Turkije en de EU van 20 maart is Vial een opvangcentrum geworden waar mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby’s gevangen zitten. Vanuit Chios vertelt Geralien op regelmatige basis over de ontwikkelingen ter plaatse. De hotspot op Chios is de afgelopen weken overvol geraakt. De autoriteiten hebben daarom maar de deuren van de hotspot geopend, zodat migranten gewoon in en uit kunnen lopen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.