Duizend vluchtelingen hebben een 'hongerstaking' ingezet. Het eten is niet te eten: aardappelpuree met een piepklein beetje saus en brood, elke dag hetzelfde. Ze hebben het allemaal aan de kant van de hekken laten staan, in het zicht.

En er heeft een verkrachting plaatsgevonden. Dit is afschuwelijk en niet goed te praten, maar aan de andere kant kon men hierop wachten. Zet duizend mensen bij elkaar, zonder wetten, privacy, regels of toezicht. Allerlei nationaliteiten door elkaar.

De politie is alleen buiten de hekken en zorgt ervoor dat mensen niet ontsnappen; hoewel mensen via een gat in het hekwerk nog wel naar buiten kunnen.

Geralien Tanainis is een Nederlandse ondernemer op het eiland Chios. Op het eiland is een zogenaamde ‘hotspot’ ingericht waar vluchtelingen worden opgevangen. Na de deal tussen Turkije en de EU van 20 maart is Vial een detentiecentrum geworden waar mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby’s gevangen zitten. Vanuit Chios vertelt Geralien op regelmatige basis over de ontwikkelingen ter plaatse.

Chios