De Europese Unie en Turkije zijn tot elkaar veroordeeld door de zogenaamde Turkije-deal. Turkije heeft zich weliswaar bereid getoond alle vluchtelingen op te nemen en helpt daarmee de EU uit de brand, maar schendt aan de andere kant steeds meer mensenrechten.

President Erdogan legt de pers aan banden, arresteert journalisten, ontslaat zijn premier ten einde meer macht naar zich toe te trekken, en staat toe dat er op vluchtelingen wordt geschoten.

Is het voor de EU nog wel aanvaardbaar om met Turkije zaken te doen? Kan de EU het zich permitteren om de Turkije deal te verbreken en serieus werk te maken van een plan B? Er wordt gesproken over een alternatieve opvang op de Griekse eilanden en de luchtbrug vanuit daar op te zetten, om zo Turkije buiten spel te zetten. Wanneer is de maat vol?

We spreken hierover met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en Adriaan Schout, Europa-deskundige van het Clingendael Instituut.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.