Even leek het erop dat de gaststad voor het Songfestival 2020 gisteren al bekend was. Diverse media meldden dat het Rotterdam zou worden, terwijl morgen pas officieel bekend wordt gemaakt welke stad het festival zal organiseren.

De European Broadcasting Union (EBU) leek zich vergaloppeerd te hebben, door een webpagina online te zetten waarop Rotterdam de host van het liedjesfestijn werd genoemd. Een pagina voor concurrerende stad Maastricht was nog niet te vinden, maar werd later alsnog toegevoegd.

Een ander jaartal

Op dezelfde manier lekken wel vaker dingen uit. In 2011 verscheen de Miljoenennota een dag voor de officiële bekendmaking op het internet. Bram Talman was degene die dat destijds ontdekte. "Ik verveelde me op werk en was even een half uurtje aan het internetten. Het was een beetje een sport om achter de Miljoenennota te komen en door het jaartal in de url te veranderen van 2010 naar 2011, kon ik ineens bij dat document."

Talman geloofde zijn eigen ogen niet. "Ik zette het op Twitter en daar reageerde ook iedereen met ongeloof. Tot ik een screenshot van de pdf deelde, toen ging het los."

Stoplichten regelen

Die middag was hij op weg naar een barbecue van werk, maar moest die afzeggen. "Ik zat al in de auto, maar ben uitgestapt en heb de pers te woord gestaan. Die kwamen massaal opdagen om naar mijn verhaal te luisteren."

Volgens Talman was het een simpel klusje, met niet zulke grote gevolgen. "De informatie uit de Miljoenennota zou de volgende dag toch bekend worden. Maar ik deed dit soort dingen vanuit hobby wel vaker, en ontdekte zo ook dat ik bij een verkeerssysteem kon dat de stoplichten op een kruispunt regelde. Of bij printers van bedrijven, waarbij ik zo de laatste printopdrachten kon opvragen. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren."

Songfestival

Talman is benieuwd wie er op welke manier achterkwam dat het Songfestival de site had aangepast. "Veel mensen weten het niet, maar sites hebben een soort index, waarmee zoekmachines kunnen zien welke pagina's nieuw zijn toegevoegd. Ik kan me voorstellen dat iemand op die manier ook gezien heeft dat er een nieuwe pagina was toegevoegd aan de site van het Songfestival."

De EBU houdt vol dat het online plaatsen van de pagina een technische fout was. Voor het definitieve antwoord op de vraag wie volgend jaar het Songfestival mag organiseren, zullen we toch echt tot morgen moeten wachten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.