De ruimtevaart heeft een bijzondere nieuwe stap gemaakt. Elon Musk heeft met zijn eigen raket Falcon Heavy een auto de ruimte ingeschoten. Na afloop van de geslaagde lancering zei hij dat de auto, een Tesla uiteraard, wel honderden miljoenen jaren rond blijft zweven in de ruimte.
De auto die Elon Musk de ruimte in heeft geschoten is een Tesla Roadster. "Het is de allereerste elektrische auto die ook sexy was," vertelt Odiel Mennink van de autowebsite Femme Frontaal. "Het is een compacte, lichte en kleine auto. Een cabrio. Je kunt er ook maar met twee personen in. De auto is gebaseerd op de Lotus Elise en heeft een actieradius van 350 kilometer en een warpsnelheid van 0 naar 100 in 3,9 seconden." Inmiddels wordt de Tesla Roadster niet meer gemaakt. In Nederland rijden er momenteel nog maar 27 rond, maar een nieuwe Roadster is in de maak. "Ik hoop als autoliefhebber dat SpaceX-baas Elon Musk prioriteit geeft aan de auto's in plaats van zijn Mars-dromen", aldus Odiel Mennink.
Vergunning voor lancering auto
Het zijn uiteindelijk de landelijke overheden die bepalen of en wat er gelanceerd wordt. Dat vertelt Tanja Masson-Zwaan. Zij is plaatsvervangend directeur van het Internationaal Instituut voor Lucht- en Ruimterecht aan de Universiteit van Leiden. "Voor de lancering heeft Elon Musk een vergunning gekregen van de Amerikaanse autoriteit." Hij heeft dus alles netjes volgens het boekje gedaan. Masson Zwaan legt uit wie de regels in de ruimte bepaalt: "Er bestaat internationaal ruimterecht. Staten zijn verantwoordelijk voor activiteiten van zijn onderdanen. In Nederland hebben we ook een ruimtevaartwet. Overheden moeten zichzelf afvragen of zij verantwoordelijk willen zijn voor hetgeen de ruimte in wordt geschoten. Bij een botsing is de staat namelijk aansprakelijk voor schade."
Auto in de ruimte overleeft mensheid
Maar de vraag der vragen blijft of Elon Musk gelijk heeft als hij zegt dat zijn auto miljoenen jaren in de ruimte blijft zweven. Rob van den Berg, directeur Space Expo, is glashelder: "Elon Musk is zelfs aan de voorzichtige kant. Alles blijft in principe door bewegen in de ruimte. Dat betekent dat zijn Tesla misschien wel miljarden jaren kan door bewegen."
Die uitspraak wordt ondersteund door wetenschapsjournalist Govert Schilling. Ook hij is er van overtuigd dat de auto honderden miljoenen jaren in tact blijft. "Er is in de ruimte geen enkele vorm van erosie of van slijtage. Alleen in het heel onwaarschijnlijke geval dat hij in botsing komt met een planetoïde dan legt hij het loodje. Maar het zonnestelsel is heel leeg, dus hij komt niks tegen. De auto gaat de mensheid overleven."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.