Ter Apel onderzoekt of het lopende contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kan worden opgezegd. Het Groningse dorpje ondervindt veel overlast van 'veiligelanders'. Burgemeester Velema: "Inmiddels is het een soort veenbrand."
Opnieuw duikt een filmpje op waarbij een groep jonge asielzoekers het leven van een buschauffeur lastig maakt. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, de gemeente waar Ter Apel onder valt, vraagt al een tijd aandacht voor de overlast.
Ter Apel net als Schiphol
Velema maakt zich zorgen over het welzijn van de inwoners van Ter Apel: "De politiesterkte in Noord-Nederland is de afgelopen jaren sterk afgenomen. En dat terwijl Ter Apel een landelijke opgave heeft gekregen om zorg te dragen voor alle nieuwe asielzoekers, zoals Schiphol de taak heeft om als luchthaven te dienen. Behandel ons dan ook zo en zorg voor voldoende politie-inzet."
Alle asielzoekers moeten eerst naar Ter Apel om zich aan te melden voor de asielprocedure. Daarmee is Ter Apel het grootste azc van Nederland. "Sinds 2014 zie je dat in de slipstream van de grotere stroom asielzoekers een groep meekomt uit veilige landen. Ze zien het verplaatsen van land naar land als een way of life."
Niet meer politie
Toch hoeft de burgemeester voorlopig niet te rekenen op meer politie. De Tweede Kamer stemde een plan van SP'er Jasper van Dijk weg. Daardoor komt er geen extra politie naar Ter Apel. "De regering moet zich doodschamen," zegt van Dijk. De coalitiepartijen steunden de SP niet omdat het verdelen van politie-inzet een regionale kwestie zou zijn en in dit geval een beslissing voor Regio Noord-Nederland.
Het frustreert de burgemeester dat de aandacht voor de problemen steeds van korte duur is. "Het is inmiddels een soort veenbrand. Het wakkert steeds weer even aan."
'Draagvlak voor opvang asielzoekers verdwijnt'
Volgens Jasper van Dijk gaat het hier echter om een 'zaak van nationaal belang'. "Het kabinet verzuimt om voldoende politie te leveren. Als je draagvlak voor de opvang van asielzoekers wilt laten verdwijnen, dan moet je zo doorgaan." Ook zou het kabinet landen zoals Tunesië, Marokko en Algerije moeten dwingen om hun inwoners terug te nemen, wat betreft Van Dijk. "We hebben het over een groepje dat hier niets te zoeken heeft. Ze hoppen van land naar land."
De gemeenteraad van Westerwolde vindt dat de samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers onderzocht moet worden. Zowel de raad als de burgemeester willen weten of het contract met het COA kan worden stopgezet, omdat het COA de belofte van adequate politie-inzet niet altijd kan worden nakomen. Burgemeester Jaap Velema: "We komen nu tot de conclusie dat dat domweg niet het geval is."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.