In het hele land is een groot tekort aan geschikte huizen voor ouderen. En dat tekort groeit de komende jaren snel. "Overheid en gemeenten weten dit al jaren maar doen hier nog te weinig aan: laks en onvoorstelbaar", zegt belangenvereniging ANBO.

"Ik vind dat de Rijksoverheid en de lokale overheden onvoldoende anticiperen op de demografische ontwikkelingen in het land", aldus directeur Liane den Haan van de vereniging ANBO, de belangenorganisatie voor senioren.

80.000 ouderenwoningen nodig

Naar schatting is er een tekort van 80.000 woningen voor ouderen, zo blijkt uit een recente studie van het Sociaal Planbureau. Het beleid van de overheid is erop gericht de burgers zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Waar vroeger het bejaardenhuis in de herfst van iemands leven opdook, ligt nu de nadruk op zelfstandig wonen.

Den Haan noemt de manier waarop overheid en gemeenten omgaan met ouderenhuisvesting laks en onvoorstelbaar. "In het hele land is een groot tekort aan geschikte huizen voor ouderen, dat is als sinds 2005 bekend, toch wordt hier te weinig aan gedaan." De verwachting is dat het tekort aan woningen voor ouderen alleen nog maar zal stijgen. "Huisvesting voor ouderen wordt door de lokale overheid niet als sexy ervaren", aldus Den Haan.

Als het aan Den Haan ligt wordt er snel actie ondernomen."Wij zouden het heel fijn vinden als de Rijksoverheid kaders gaat stellen om ervoor te zorgen dat gemeenten nu echt gaan bouwen zodat alle burgers op een goede manier kunnen wonen, ook de ouderen."

Lees ook

audio-play
Tv-reportage: Schreeuwend tekort aan woningen voor ouderen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.