Nu de eerste corona-zelftests binnenkort op de markt komen, is het onderwijs positief over heropening. Ook OMT-lid Jan Kluytmans heeft hoge verwachtingen. "Tijdens het tandenpoetsen doe je de test, na het ontbijt heb je de uitslag."

Ze liggen binnenkort waarschijnlijk in de schappen, net als paracetamol en bananen: de eerste coronatests voor thuisgebruik. Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) gaf eerder deze week twee fabrikanten een ontheffing. En dat is 'heel goed nieuws', zegt arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans. "Het liefst doe je elke dag zo'n test. In ieder geval elke keer als je naar bijvoorbeeld je opleiding gaat. We zetten nu in op elke twee dagen, maar hoe vaker hoe beter."

Testen bij het tandenpoetsen

OMT-lid Kluytmans leidde de onderzoeken naar de effectiviteit van zelftesten. Daaruit kwam dat die wat minder betrouwbaar zijn dan professionele testen. "Uit ons onderzoek blijkt dat acht op de tien klopt, dus dat is minder dan een professionele test", licht Kluytmans toe. "Maar omdat je dit op zo'n grote schaal en veel frequenter doet dan andere testen, is dat meer dan acceptabel."

Mensen zijn volgens de arts prima in staat om een test bij zichzelf uit te voeren. "We hebben het onderzocht en gezien dat mensen het heel goed zelf kunnen. Zeker jongeren, die doen het nog een stuk beter." Kluytmans zegt dat het voor scholen en universiteiten 'een perfecte oplossing' is. "Tijdens het tandenpoetsen kun je de test doen en na het ontbijt heb je de uitslag."

info

Hoe werkt de corona-zelftest?

Het zal een voor velen een opluchting zijn dat de staaf van de corona-zelftest een korter is en daardoor minder diep de neus in hoeft: slechts 2,5 centimeter. Met het wattenstaafje haal je wat slijm uit je neus en dat zet je terug in een flesje met een speciale vloeistof.

Die vloeistof druppel je vervolgens op een teststrip, die na een kwartier aangeeft of je corona hebt. Test je positief, dan moet je vervolgens wel bij de GGD langs voor een PCR-test. Bij deze test wordt slijm uit je keel en neus gehaald op de 'ouderwetse' manier.

Proef op de VU

Op de Vrije Universiteit in Amsterdam is vandaag een proef van start gegaan met sneltests voor docenten en studenten. In een speciale teststraat gebruiken professionals de tests die straks voor iedereen beschikbaar zijn. Dagelijks kunnen 200 studenten zich laten testen en een half uur later al plaatsnemen in de collegebanken. "Ik vind het een hele goede strategie. Als het aan mij had gelegen hadden we dat meteen vanaf het begin van de pandemie gedaan", zegt studente Rosalie.

Hbo's en universiteiten zijn inmiddels al een jaar gesloten voor fysiek onderwijs. "Het is niet op te noemen hoeveel van mijn vrienden erdoorheen zitten", zegt Rosalie. "En ikzelf ook. Studeren kan niet meer, vrienden zien niet, sporten niet, dus het is echt essentieel dat we weer zo snel mogelijk terug naar normaal gaan."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vanaf eind april twee keer per week testen

"We zijn nu in acht regio's aan het kijken of we scholen en universiteiten meer open kunnen gooien met meer testen", zegt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, die bij de aftrap van de proef in Amsterdam aanwezig is. "Waar we op koersen, is dat we vanaf eind april al het personeel en alle studenten kunnen testen met zelftesten. We sturen op twee keer per week testen zodat het veiliger wordt op scholen."

"We willen heel graag het onderwijs toegankelijk houden. Daarom vragen we liever niet om testbewijzen. We gaan kijken of zelftesten kunnen helpen, zodat het laagdrempelig mogelijk is om scholen en universiteiten toch veilig open te doen. Maar wat ik merk: studenten hebben echt wel die zorg voor elkaar", zegt Van Engelshoven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.