Ze is een van de bekendste Syriëgangers van ons land: Laura H. uit Zoetermeer. Samen met haar twee jonge kinderen weet ze in de zomer van 2016 met gevaar voor eigen leven te ontsnappen uit het Kalifaat van Islamitische Staat. Ze zit een jaar vast op de terroristenafdeling. De rechter veroordeelt haar voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Onterecht, vindt ze zelf.
Sinds een jaar is Laura op vrije voeten. Haar radicaal islamitische geloof heeft ze afgezworen. NRC-journalist Thomas Rueb wilde erachter komen wat de Zoetermeerse Laura bezielde. Hij sprak uitgebreid met haar, haar vader Eugene en anderen uit haar omgeving. Het resulteerde in het boek 'Laura H., het kalifaatmeisje uit Zoetermeer' dat deze week verschijnt.
Zaterdag doet Laura in EenVandaag voor het eerst haar verhaal op tv in een uitgebreid interview met justitieverslaggever Bram de Waal. Vandaag alvast een voorproefje.
Kalifaat had 'nieuwe start' moeten zijn
Laura H. vertrekt in 2015 op 21-jarige leeftijd met haar gezin naar het strijdgebied van Islamitische Staat in Syrië. Naar eigen zeggen volgt ze haar streng gelovige man Ibrahim zonder precies te weten dat hij daar zou gaan vechten. Ze hoopte vooral dat vestiging in het Kalifaat een nieuw begin zou zijn.
"Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Aan de ene kant zat ik met het probleem dat mijn kinderen ieder moment afgepakt zouden kunnen worden, omdat ik dagelijks werd mishandeld door mijn man Ibrahim. Als ik bij hem weg zou gaan, was de kans groot dat ik vermoord zou worden," zegt Laura. "Ik was niet op weg naar de oorlog, ik was op weg naar een ander land om in te wonen, een nieuw begin en een nieuwe start."
Vlucht onder vuur: ‘Als het zo moet dan is het goed'
Maar het Kalifaat blijkt volgens Laura de hel op aarde. "Echt waar, ik denk dat het de slechtste plek is waar je kunt zijn. Ik ben daar het gestoorde aan hun hele idee gaan inzien. Het was zo onmenselijk en eigenlijk zo belachelijk,” zegt de jonge vrouw van nu 23 jaar oud. In 2016 ziet het gezin kans te ontsnappen.
Wanneer ze de grens willen oversteken tussen Syrië en Turkije belanden ze middenin een vuurgevecht tussen Koerdische troepen en IS-strijders. "We zijn toen heel hard gaan rennen. Ik hoorde het blazende geluid van een bom en ik dacht: shit, dat is een vliegtuig en dit is het einde, maar ook dat ik er wel vrede mee had. Dat ik dacht: als het zo moet dan is het goed", blikt ze emotioneel terug. Echtgenoot Ibrahim raakt zwaargewond aan zijn been. "Dat bloedde heel erg en hij kon niet meer lopen. Toen zag ik mijn kans en heb ik al mijn spullen zo snel mogelijk verzameld, de kinderen gepakt en ben ik gaan rennen", zegt Laura.
Vraagtekens bij terugkeer
Omdat terugkeren op eigen houtje erg moeilijk is, gaat het Openbaar Ministerie er lang vanuit dat Laura H. wellicht door IS met een opdracht was teruggestuurd naar Nederland. Na lang en uitgebreid onderzoek liet het OM die verdenking tijdens de inhoudelijke behandeling van haar strafzaak uiteindelijk varen.
In 2017 werd Laura H. wel veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Dit omdat zij wist dat haar man deelnam aan de IS-strijd en zij hem, door met hem te leven en het gezin te verzorgen, daartoe in staat stelde. De opgelegde straf zat Laura H. uit in voorarrest, op de terrorisme-afdeling van de PI in Vught.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.