Het is een lang gekoesterde droom in Paramaribo die misschien binnenkort wel uitkomt: deelname van Suriname aan een wereldkampioenschap voetbal. Het parlement in Paramaribo wil daarvoor een wet aannemen, waardoor Nederlandse voetballers van Surinaamse komaf de dubbele nationaliteit krijgen.
Het nationale elftal, 'Natio' voor de fans, bezet een treurige 149e plaats op de FIFA-ranking; dat is lager dan Afghanistan en Madagascar. Nooit haalde het team het eindtoernooi, en het gaat de laatste decennia bergafwaarts.
Davids en Seedorf
En het lokale competitieniveau is misschien laag, maar in Nederland spelen sinds jaar en dag veel Surinaamse voetballers op hoog niveau: denk aan legendarische oud-sterren als Edgar Davids en Clarence Seedorf. Een aantal spelers heeft al laten weten het Surinaamse plan te omarmen; onder hen Kelvin Leerdam van Vitesse en Milano Koenders van Heracles Almelo.
In Suriname bestond veel weerstand tegen het idee van de komst van Nederlands-Surinaamse spelers; gevreesd werd dat met de wet -en dubbele nationaliteit- in handen duizenden Surinamers uit Nederland plotseling stemrecht zouden krijgen, en dat de politieke verhoudingen radicaal anders zouden komen te liggen. En het zou de nationale trots -vrij van koloniale invloeden- ondermijnen.
Politieke wil
Maar die angst lijkt nu over: er bestaat brede politieke wil om spelers die hier op hoog niveau voetballen met een Nederlands paspoort, de dubbele nationaliteit aan te bieden zodat ze straks in Surinaams tenue kunnen uitkomen.
Maakt de oud-kolonie in Zuid-Amerika echt kans op deelname tijdens het WK in Rusland in 2018? Diederik Samwel volgt het voetbal in Suriname al vele jaren en volgde de Natio in hun kwalificatiepoging in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika van 2010. Hij schreef er het boek 'Suriname en de lange weg naar het WK' over.
WK in Rusland
Samwel denkt dat de kans zeker bestaat dat straks het volkslied van Suriname op de velden in Rusland klinkt. 'Als de wet er snel doorheen komt, dan kunnen de eerste Nederlands-Surinaamse spelers in juni op het veld staan. Dan speelt Suriname de eerste kwalificatiewedstrijd.' In Radio EenVandaag een gesprek.
Foto: De Suriprofs tijdens hun jaarlijkse benefietwedstrijd. De opbrengst gaat naar sportprojecten in Suriname.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.