Nu de impact van het coronavirus duidelijker wordt, stijgt ook het aantal mensen dat bang is om ziek te worden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 13.000 leden van het Opiniepanel.
Begin deze week was nog 9 procent bang om ziek te worden, na de aangekondigde maatregelen van donderdag steeg dat aantal naar 15 procent. De meeste ondervraagden houden zich inmiddels ook aan het advies dat het RIVM dinsdag gaf: 'stop met handen schudden'. Vlak na de aankondiging gaf bijna de helft (43 procent) aan dat nog steeds te doen, vrijdag schudde nog een op de zes (15 procent) andere mensen de hand.
Ook wassen mensen hun handen vaker (69 procent naar 80 procent), blijven ze sneller thuis als ze verkouden zijn (52 procent naar 69 procent) en wordt het openbaar vervoer door meer mensen gemeden (20 procent naar 39 procent).
Minder vaak uit
Consequentie van de maatregelen van het kabinet is dat veel theaters, musea en bioscopen hun deuren sluiten. Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) zegt deze plekken ook minder te bezoeken. Begin deze week deed een op de vijf (20 procent) dat nog.
Ook gaan restaurants en winkelcentra de effecten van de maatregelen merken: 39 procent zegt minder vaak uit eten te gaan vanwege het virus, 27 procent geeft aan winkelcentra te vermijden.
De rest van Europa
In sommige landen zijn andere, strengere maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het virus. In bijvoorbeeld België en Italië zijn alle winkels en horeca gesloten, op supermarkten en apotheken na. Bijna een op de drie ondervraagden (31 procent) vindt dat deze maatregel ook in Nederland genomen moet worden.
Het sluiten van scholen, kinderdagverblijven en universiteiten zoals in Duitsland en Frankrijk kan op nog meer steun rekenen: 48 procent vindt dat een goed idee. Het openbaar vervoer stilleggen is met 18 procent voorstanders niet populair. 56 procent ziet graag dat bijeenkomsten met meer dan 20 personen óók afgelast worden.
Over dit onderzoek
Deze flitspeiling van EenVandaag is gehouden op 12 maart, na de persconferentie van het kabinet. Aan het onderzoek deden 13.300 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.