Volgens ondernemer Remko van Leeuwen is er meer geld nodig om start-ups door de coronacrisis te loodsen. Zijn bedrijf, dat een nieuw antibioticum ontwikkelt, grijpt naast de beschikbare overheidssteun en zit in zwaar weer. En hij is niet alleen.
Het is volgens Van Leeuwen de volgende crisis: antibioticaresistentie. Hij besteedde de afgelopen 9 jaar daarom aan de ontwikkeling van een nieuw soort. "Nu al overlijden er wereldwijd jaarlijks honderduizenden mensen aan antibioticaresistentie. Als de coronacrisis iets heeft laten zien, is het dat we te laat zijn geweest met ingrijpen. Daarom is het zo belangrijk vooruit te kijken en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica nu al in te zetten."
Door corona in zwaar weer
Het bedrijf van Van Leeuwen had dit jaar nieuwe investeerders nodig. Maar vanwege de corona-uitbraak durfde niemand het aan. Omdat start-ups vaak niet gebruik kunnen maken van reguliere overheidssteun om de crisis op te vangen, is er speciaal voor deze sector de Corona Overbruggings Lening (COL) opgezet. Het is een pot van 300 miljoen euro.
Ondernemers kunnen een aanvraag indienen bij Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's), die deze regeling op verzoek van het kabinet uitvoeren. De aanvraag van Van Leeuwen werd afgewezen. En hij is niet de enige die een afwijzing kreeg. Volgens het ministerie van Economische Zaken is er door ruim 1700 bedrijven al voor meer dan 600 miljoen aan noodkrediet aangevraagd. Ruim boven de beschikbare 300 miljoen euro.
Verkeerde keuzes
Voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica is het altijd al lastig om investeerders te vinden, vertelt Van Leeuwen. Dat was voor corona ook al zo. Het middel blijft vaak lang op de plank liggen omdat artsen veelvuldig gebruik en de mogelijke resistentie willen vermijden.
Maar juist tijdens de corona-uitbraak is het middel veel gebruikt om secundaire infecties te bestrijden. De zorgen rond resistentie zijn hierdoor vergroot, zegt Van Leeuwen. Dat er niet voor is gekozen om zijn bedrijf te versterken met een noodkrediet vindt hij dus een verkeerde keuze. "Ja, ik ga misschien pas over 5 of 6 jaar winst maken. Maar zo werkt dat, zeker in de bio science."
Lees ook
Start-ups dreigen om te vallen
"Het zou we heel zuur zijn als juist ons bedrijf dat aan iets heel nuttigs werkt, het bestrijden van infectieziekten, de medicijnen van morgen, het door de corona-uitbraak niet zou redden", zegt Van Leeuwen.
Lucien Burm is voorzitter van de Dutch Startup Association (DSA), de branchevereniging van start-ups. Hij zegt al langer dat de 300 miljoen te weinig is. Van de bedrijven die een lening aanvragen, verwacht hij dat de helft die zal krijgen. "Als er niet meer geld bijkomt dreigt een kaalslag in de sector."
7000 start-ups
Volgens Lucien Burm kent Nederland 7000 start-ups waar 125.000 mensen werken. Hij schat in dat de helft steun nodig heeft. Het ministerie van Economische Zaken, verantwoordelijk voor de start-upsector, meldt dat er tot nu toe ruim 1700 aanvragen zijn gedaan voor in totaal ruim 600 miljoen. De pot met noodkrediet (COL) van de overheid bevat 300 miljoen. Van de aanvragen zijn 30,7 procent toegekend, 43,5 procent afgewezen en bij 25,8 procent van de aanvragen loopt de behandeling nog.
Deze sector levert wat je nodig hebt ná de crisis
Volgens Burm investeren landen zoals Duitsland, Frankrijk en Engeland veel meer in de start-ups. Slim vindt hij, want volgens hem levert juist déze sector de innovatie, groei en banen die je nodig hebt na de crisis.
"Minister Wiebes heeft gezegd dat we ons uit deze crisis moeten investeren. Ik nodig hem van harte uit dat te doen in start-ups," zegt Burm. "Start-ups zijn de economie van morgen."
1 miljard extra
Burm denkt dat er naast de 300 miljoen nog 1 miljard extra nodig is om het investeringsklimaat voor innovatie in Nederland op peil te houden.
Het ministerie verwacht dat ze met het noodkrediet rond de 800 tot 900 bedrijven kan helpen. En meldt dat ze bezig zijn met maatregelen voor het herstel van de economie. Daarbij zullen start-ups grote aandacht krijgen, zegt het ministerie. In de zomer zal hier meer over bekend worden.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.