Medewerkers van DuPont werkten jarenlang met giftige stoffen die gezondheidsproblemen veroorzaakten. Ze vragen al jaren erkenning van het chemiebedrijf, maar krijgen dat niet. Nu stappen ze naar de rechter. "DuPont moet verantwoordelijkheid nemen."
Een van de slachtoffers is Simone (achternaam bekend bij de redactie). Zij werkte tot 1991 bij DuPont. "Ik probeerde een tijd lang om zwanger te worden. Dat lukte uiteindelijk met hormoonbehandelingen. In september 1992 werd ik zwanger van een tweeling. Maar in januari 1993 kreeg ik al weeën. Ze werden veel te vroeg geboren en stierven een half uur later. Ze waren nog niet levensvatbaar.
Giftige stof DMAc
Al in 2016 onthulde EenVandaag dat meerdere vrouwen die in de lycrafabriek van DuPont werkten gezondheidsproblemen kregen door de giftige stof DMAc. Dat is een grondstof voor de productie van lycra, een elastische kunstvezel die veel wordt verwerkt in sportkleding.
Tot dat moment had Simone haar miskraam nooit in verband gebracht met DuPont. "Ik hoorde destijds veel verhalen in de kantine over gynaecologische ellende bij collega's. Bij 100 minstens. Maar het moeten er nog veel meer zijn."
Puzzelstukjes vielen op hun plaats
"Ineens vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Ik begreep al snel dat het kwam door de repro- en embryotoxische stof DMAc, een stof die schadelijk is voor voortplanting, vruchtbaarheid en het ongeboren kind."
Werknemers in de lycrafabriek werkten destijds zonder de verplichte bescherming in giftige dampen. Wel moesten er werkschoenen gedragen worden. "Een schijnveiligheid", zegt Simone. DMAc gaat namelijk dwars door de huid heen. "We werkten met blote armen."
'DuPont was op de hoogte'
Direct na de onthulling van EenVandaag stelde toenmalig minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een onderzoek in. De inspectie SZW concludeerde dat DuPont al sinds de jaren 70 op de hoogte was van de gevaarlijke eigenschappen van DMAc.
Lees ook
Destijds controleerde het bedrijf zelfs de gezondheid van eigen werknemers. Urine van werknemers werd door de bedrijfsgeneeskundige dienst van DuPont getest op schadelijke stoffen als DMAc. Maar die testuitslagen zijn uit de medische dossiers verdwenen.
'Ze komen met alles weg'
'Opmerkelijk' zeggen betrokkenen. Volgens hen hield DuPont de administratie altijd heel goed bij. Ook Simone is achterdochtig. "Het is té toevallig. Zoveel vrouwen met vruchtbaarheidsklachten, en uitgerekend die testen zijn weg."
"Ik vind dat Dupont nalatig is geweest. Dupont moet verantwoordelijkheid nemen. Ze lappen alles al aan hun laars en komen met alles weg." De slachtoffers wachten inmiddels al jaren tevergeefs op excuses en erkenning door DuPont, maar de chemiereus geeft geen krimp. Vijftien oud-medewerkers, waaronder Simone, zijn dat zat en slepen hun oud-werkgever daarom voor de rechter.
Reactie DuPont
"DuPont heeft 14 dagvaardingen ontvangen uit naam van voormalige werknemers van de lycrafabriek in Dordrecht", laat het chemiebedrijf weten. "Wij zullen de inhoud van de dagvaardingen zorgvuldig bestuderen. Communicatie via de media over de inhoud ervan is naar de mening van DuPont niet gepast, en ook niet in het belang van de betrokkenen. Met de dagvaardingen is een juridisch traject ingezet. Wij zullen daarom ons standpunt met betrekking tot de inhoud van de dagvaardingen te zijner tijd ter zitting in de rechtbank kenbaar maken."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.