Het is een record in de regio, maar het is geen record om blij van te worden. Ted van der Vlies uit Sliedrecht is de ‘giftigste man van de hele regio’. Zijn bloed zit vol met een zeer giftige stof.

Al 45 jaar woont hij samen met zijn vrouw recht tegenover de fabriek van Dupont/Chemours. Aan de overkant van de Merwede blazen de fabriekspijpen hun grauwe rook uit. Van der Vlies heeft bizar hoge concentraties PFOA in zijn bloed.


PFOA is een zeer giftige stof, die jarenlang door Dupont gebruikt is om teflon koekenpannen mee te maken. In 2012 is de fabriek gestopt met die stof, maar in het bloed van personeel en omwonenden worden torenhoge concentraties gemeten. Ze worden massaal ziek.

Hoogste bloedwaarde
In een groot RIVM-onderzoek in de regio bleek dat 149 microgram per liter de hoogste gevonden waarde was. Van der Vlies heeft 157.9 microgram per liter in zijn bloed. Daarmee is hij recordhouder, de giftigste man in de hele regio. Jarenlang heeft hij gesmuld van groenten uit de eigen moestuin. Stoofpeertjes, een perenboom, een kas vol met tomaten, hij at het allemaal. Nu durft hij niet meer.

“Er hangt een zwaard van damocles boven mijn hoofd”, zegt Van der Vlies. “Ik heb 45 jaar vergif binnen gekregen. Ik heb al tien jaar leukemie. Het is niet bewezen, maar ik wijs Chemours als schuldige aan. Mijn bloedwaarde is 157.9 en dat is zó absurd hoog”, zegt hij.

Van der Vlies at er jarenlang van, maar hij was niet alleen. “Mijn kleinkinderen komen zondags langs, die aten dan altijd appels. Ga maar plukken in de tuin, zei ik tegen ze. Ook zij moeten gif binnen hebben gekregen, iedereen die hier eet krijgt puur gif binnen”, roept hij, terwijl hij met een appel in de hand gebaart.

Net als andere omwonenden baalt hij verschrikkelijk. “Ze spelen met ons”, roept hij uit. “ Ze weten het, maar ze doen niets. Ze zijn alleen maar bezig met hun eigen gewin.”

Kamer op bezoek bij fabriek
Inmiddels is het duidelijk dat er jarenlang gif verspreid is door het bedrijf. Ministers Asscher en Schultz bemoeien zich ermee, de Tweede Kamer sprak al vier keer over het bedrijf. Provincie Zuid-Holland zit er bovenop, net als de gemeenten. Toch mag het bedrijf gewoon doorgaan met het lozen van giftige rotzooi, iets dat doodzieke mensen eromheen maar niet kunnen begrijpen.

Maandag ging een delegatie met kamerleden op bezoek bij het bedrijf. Ze werden aan de poort opgewacht door demonstrerende omwonenden. “Wij willen van het bedrijf weten wat ze gaan doen om de grote problemen op te lossen”, zegt VVD’er Remco Dijkstra. “Ik verbaas me erover dat we al vier keer over één bedrijf hebben moeten spreken. Ik wil naar oplossingen. Dat Chemours onder het vergrootglas ligt is terecht, er zijn hier 32 jaar dingen gedaan niet niet konden.”

'Stop met praten' 
Een demonstrerende man is wel klaar met al het gepraat. “Ze moeten stoppen met praten, stoppen met rapporten. Laat nu eens je ballen zien en ga optreden”, zegt hij. Hij vreest dat het over de verkiezingen heen wordt getild. Voor hen duurt het veel te lang.

Suzanne Kroger van GroenLinks is duidelijk in wat ze van de fabriek vindt. “Ze moeten stoppen met lozen. Wat ons betreft stoppen we meteen met die boel. GroenLinks heeft in de Tweede Kamer moties ingediend met andere partijen, maar die kregen geen meerderheid. Dat is heel erg jammer.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.