Jenny van Ballegooijen en haar man Theo geven niet op. Ze procederen al jaren tegen chemiegigant DuPont in Dordrecht, nu Chemours. De film Dark Waters vertelt het verhaal van de jarenlange juridische strijd in de VS tegen de gifdumpingen van het bedrijf.

"Hij is ziek, hij zal nooit meer beter worden, maar daar gaat het niet om. Ik denk, erken het gewoon: er is met foute stoffen gewerkt. Dat zou heel veel rust creëren."

Bakken PFOA over zich heen

Jenny van Ballegooijen uit Dordrecht vecht al jaren tegen de Nederlandse vestiging van het voormalige DuPont, nu Chemours geheten. Haar man Theo werkte daar op de Teflon-afdeling. Daar werd tot 2012 PFOA ofwel C8 gebruikt, een giftige stof die gebruikt werd voor het maken van onder andere pannen met anti-aanbak laag en coatings. Deze stof gaat nooit weg uit het milieu en wordt niet afgebroken in het lichaam.

Al jaren procedeert Jenny voor haar man Theo. Die kreeg het spul naar eigen zeggen met bakken over zich heen, tijdens het werk bij DuPont/Chemours. "Ze zeiden dat het een onschuldige shampoo was", vertelt Jenny. Intussen zit Theo al jaren thuis en gaat steeds verder achteruit. "Ik heb veel moeite om stukje te lopen", vertelt Theo. "En ik ben ontzettend moe, altijd. Als ik mijn leven een cijfer zou willen geven? Qua kwaliteit: een 4. Veel bijzonders kan ik niet meer."

info

In het verleden werd de stof PFOA of C8 gebruikt voor het maken van de Teflon anti-aanbaklaag. In 2015 kwam er een verbod op de stof in consumentenproducten en staat de stof op de lijst met zeer zorgwekkende stoffen. Chemours gebruikt nu GenX om Teflon te maken. Ook deze stof staat sinds vorig jaar op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen, bedoeld om uit het milieu te weren.

Geen stappen durven nemen

Jenny en Theo behoren tot het kleine gezelschap dat de Nederlandse vestiging DuPont/Chemours voor de rechter sleept omdat ze zeggen ziek te zijn geworden door hun werk met PFOA in de fabriek. "Veel mensen die ziek zijn geworden in met name de Teflon-fabriek durven geen stappen te nemen", zegt Jenny. "Of ze zijn niet verzekerd of ze zien het gewoon niet zitten. En het duurt ook allemaal zo lang."

Ze zijn nu op het punt gekomen dat ze getuigen gaan oproepen in de rechtbank. Die zijn verplicht te komen opdagen. Meer wil Jenny niet over de zaak kwijt, want ze is bang dat haar zaak anders in gevaar komt. Het echtpaar heeft drie advocaten van het bureau SAP op de zaak. Zij werken eraan DuPont/Chemours aansprakelijk te stellen voor Theo's slechte gezondheid.

Willens en wetens gelekt

In de net uitgebrachte Amerikaanse film Dark Waters volgen we de jarenlange juridische strijd van advocaat Robert Bilott tegen DuPont in Parkersburg, Virginia. Het Amerikaanse bedrijf lekte willens en wetens jarenlang PFOA in waterbronnen in de buurt. Bilott nam het op voor omwonenden en de arbeiders van de chemiegigant. Velen claimden ziek geworden te zijn door de stof.

Bilott wist het bedrijf in 2005 te dwingen onderzoek te doen naar de gevolgen van PFOA voor onze gezondheid. Het bloed van tienduizenden buurtbewoners en arbeiders van DuPont werd getest en dossiers werden opgevraagd. Mensen waren bezorgd en ziek. Uitkomst van dat onderzoek? De stof PFOA bleek 6 ernstige ziekten te veroorzaken bij mensen waaronder geboorteafwijkingen, nier en teelbal kanker.

Advocaat Robert Bilott streed jarenlang tegen DuPont in de VS, en geeft advies aan de Nederlanders die nu procederen

671 miljoen dollar schadevergoeding

Na 20 jaar procederen won Bilott de zaak. DuPont /Chemours moest 671 miljoen dollar schade betalen aan 3550 omwonenden en werknemers die zeiden ziek te zijn geworden door PFOA. Nog steeds geeft het bedrijf niet toe iets verkeerd te hebben gedaan en ontkent verantwoordelijkheid voor veroorzaken van ziekten. Jenny en Theo gaan door met hun strijd tegen de Nederlandse vestiging.

Lees ook

Dark Waters, de film over het gifschandaal rond DuPont